Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  173 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Pentru ei războiul nu s-a încheiat nici acum! Când văd bomba, se gândesc că au o familie...

28/02/2016 16:06:41  
Se poate vorbi despre rutină în această meserie? În niciun caz. Fiecare proiectil, grenadă sau bombă are particularitățile proprii...Iar în momentul în care găsești elementul de muniție, concentrarea trebuie să fie maximă, mai ales că orice mişcare necalculată poate avea consecinţe grave... Îmbucurător e că, până acum, nu s-a întâmplat nimic grav

Întrebarea dacă au emoții este retorică. Răspunsul „normal" reflectă riscul la care se expun cei care intervin pentru asanarea terenurilor de proiectile, bombe, grenade și alte elemente de muniţie, care fac parte din arsenalul uitat de pe vremea conflictelor armate.

Anual, echipa pirotehnică intervine la aproximativ 25 – 30 de asanări ale terenurilor de munițiile rămase neexplodate. În anul 2015, au avut loc următoarele intervenții pirotehnice la nivelul județului Bistrița – Năsăud:

  • 3 distrugeri de zăpoare;
  • 21 asanări de muniţie;
  • 5 distrugeri de muniţie;

Tot anul trecut, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bistrița” al județului Bistrița – Năsăud s-a clasat pe primul loc în țară la numărul de intervenții pentru distrugerea zăpoarelor, iar intervențiile au însumat 27 de ore pe gheața râurilor din județ. Pentru distrugerea zăpoarelor s-a intervenit cu 16,4 kg exploziv, prin executarea a 23 explozii controlate.

În luna ianuarie 2016, intervențiile pentru distrugerea zăpoarelor au însumat 15 de ore pe gheața râurilor din județ. Pentru distrugerea zăpoarelor, pirotehniştii au folosit 5,6 kg exploziv în 12 explozii controlate.

La asanarea terenurilor de muniții rămase neexplodate s-a intervenit 54 ore, fiind ridicate 1088 elemente de muniție, printre care, negreşit, s-au strecurat şi elemente ce aveau focoase active sau care, prin mişcări necontrolate, puteau pune în pericol viaţa sau sănătatea celor din jur.

În distrugerea elementelor de muniție în „Poligonul DOROLEA” au fost cumulate 18 ore de muncă sub presiunea elementelor de muniție rămase neexplodate, iar pentru această activitate pirotehniștii bistrițeni au folosit 25,7 kg de exploziv.

Se poate vorbi despre rutină în această meserie? În niciun caz. Fiecare proiectil, grenadă sau bombă are particularitățile proprii, totodată, diferă zonele în care acestea sunt descoperite. Este o meserie, într-adevăr, dar în momentul în care găsești elementul de muniție, concentrarea trebuie să fie maximă, mai ales că ştim că orice mişcare necalculată poate avea consecinţe grave...

Îmbucurător este că, până acum, nu s-a întâmplat nimic grav. Chestie de profesionalism, nu ?

Acolo unde au fost solicitați, prin intermediul sistemului național unic pentru apeluri de urgență 112, au luat măsurile care se impun pentru a nu fi prinși într-o „ambuscadă". Iar când vorbim despre ei, cei care mențin liniştea pe teritoriul județului, este bine de știut că, în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița al județului Bistrița-Năsăud, există patru astfel de pirotehniști specializați în asanarea terenurilor de muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor armate şi distrugerea zăpoarelor.

Pe lângă cele amintite mai sus, ne axăm foarte mult pe partea preventivă și, în special, ne-am adresat reprezentanților centrelor de colectare a deșeurilor feroase sau celor de la punctele de lucru din județ. Recomandările noastre au fost cât se poate de simple „Anunțați-ne, imediat, la identificarea unui element de muniție, opriți orice activitate și asigurați zona până la sosirea echipajului de intervenție!".

Astfel, în anul 2015, echipajul pirotehnic din cadrul ISU „Bistrița” a participat la mai multe misiuni de asanare la agenții de profil, ridicând peste 300 de kg de elemente de muniție rămase neexplodate.

Plastic spus, pentru noi, războiul nu s-a încheiat nici acum. Nu, nu este muncă de rutină... Când vezi bomba, te gândești că ai o familie".

Cpt. dr. Ioan Csillag

2174 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro