Din cauza unor izvoare, autoritatile sunt nevoite sa mute groapa de gunoi de la Tarpiu. Depozitul va fi mutat cativa metri mai departe de actuala locatie.
Groapa de gunoi de la Tarpiu este prima groapa de gunoi ecologica din judetul nostru. Investitia se ridica la aproximativ 155 de milioane de lei si lucrarile ar trebui sa fie finalizate pana in noiembrie 2011. Aceasta va putea fi utilizata pentru o perioada de maxim 20 de ani.
Groapa de gunoi de Tarpiu se afla la aproximativ 22 de kilometri de municipiu. Proiectul de 155 de milioane de lei este cofinantat din fonduri nerambursabile europene (o pondere de 98 la suta) si de la bugetul de stat (restul de 2 la suta).
„Lucrarile au fost incepute in luna martie 2010 si ar trebui finalizate la sfarsitul lui noiembrie 2011. Pana acum a fost achitat doar 20 la suta din valoarea totala a proiectului. Au fost de asemenea identificate pe amplasament mai multe izvoare de apa, ceea ce nu este un lucru favorabil pentru groapa de gunoi. Suntem nevoiti sa luam masuri pentru a evita situatiile neplacute si vom incerca sa mutam groapa la o distanta de cativa metri de locatia actuala. Acum, documentatia pentru mutarea gropii a fost predata, mai exact trebuie intocmit un act aditional pentru ca lucrarile sa intre in legalitate”, a anuntat astazi managerul de proiect, Vasile Moldovan, in cadrul sedintei colegiului prefectural.
De asemenea, primarii si cei veniti la intrunirea colegiului prefectural au discutat despre crearea unor puncte de colectare a gunoaielor.
Majoritatea primarilor s-au declarat impotria aceste masuri. "Nu mi se pare o idee buna crearea unor astfel de puncte de colectare. Eu la Romuli nu as vrea sa fac acest lucru. Oamenii sunt invatati sa aiba pubela lor in curte, stiu ca vinerea vine masina sa ridice gunoiul. Nu cred ca oamenii ar fi de acord sa mearga 300 de metri ca sa-si arunce gunoiul. Sunt de acord insa cu gasirea unor solutii mixte, o alta alternativa ar fi buna", a declarat primarul Ioan Monita.
Parerile primarilor veniti la sedinta sunt impartite, fiecare vine cu o propunere pentru proiectul de realizare a centrelor de colectare a deseurilor. Majoritatea sunt insa de acord ca este foarte costisitoare colectarea „din poarta in poarta”.
In cele din urma, reprezentantii colegiului prefectural au ajuns la o intelegere. Au stabilit ca fiecare primar va pune la dispozitie amplasamente pentru crearea unor centre de colectare si ca metoda colectarii „din poarta in poarta” va continua.
Prefectul judetului, Cristian Florian, a declarat ca "ar trebui predate cat mai curand posibil amplasamentele acolo unde este posibil. Primarii care pot face acest lucru ar trebui sa le predea pentru ca sa se poata demara lucrarile. Nu cred ca vrea nimeni sa pierdem finantarea”.