„Copiii te-ntorc pe dos, te scutură, privesc înăuntru şi zgândăresc mecanismul. Din nimeni, devii cea mai simpatică jucărie, cea mai vestită bucătăreasă, cea mai iscusită infirmieră, cel mai complex dicţionar, cea mai flexibilă dansatoare, cea mai rizibilă cântăreaţă, cel mai talentat clovn. Cea mai grea năpastă...".
Textul de mai sus face parte din cartea „Poveşti cu scriitoare şi copii” şi îi aparţine Anei Dragu, din Bistriţa – scriitoarea care a înfiinţat Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism „Micul Prinţ” Bistriţa şi publicația „2 Elefanţi. Revistă despre autism”.
Un fragment din textul Anei Dragu a ajuns subiect la proba orală de Limba şi literatura română la Bacalaureat, în Sighişoara. „Subiectul la care s-a răspuns cel mai frumos, empatic, emoţionant, azi, la proba orală, la Colegiul Naţional «Mircea Eliade», în comisia din care am făcut parte, a avut ca suport un text scris de Ana Dragu, din «Poveşti cu scriitoare şi copii»” – precizează profesoara Mariana Gorczyca pe pagina sa de Facebook.
Fragmentul la care elevii au avut de rezolvat mai multe cerinţe este: „Sunt un personaj care trăieşte la graniţa realităţii. Un personaj ciudat, care are doi copii. Un copil mare, rupt din «Şotronul» lui Cortazas, şi un copil care va fi întotdeauna mic. Cel mai mic şi mai autist copil pe care am fost în stare să-l fac. Doamne, de-aş putea scrie o carte la fel de frumoasă ca el! O carte care să ne dea la toţi restart. Pe deasupra mai sunt şi ciclic depresivă. Ştiu bine că fără copii ar fi crescut în mine flori sau buruieni de mult. La fel de bine cum ştiu că m-aş fi bucurat infinit mai puţin. Copiii te-ntorc pe dos, te scutură, privesc înăuntru şi zgândăresc mecanismul. Din nimeni, devii cea mai simpatică jucărie, cea mai vestită bucătăreasă, cea mai iscusită infirmieră, cel mai complex dicţionar, cea mai flexibilă dansatoare, cea mai rizibilă cântăreaţă, cel mai talentat clovn. Cea mai grea năpastă...”
Şi anul trecut, elevii din Bistriţa au avut parte la proba orală la Limba și literatura română de câteva pasaje din cartea scrisă de Ana Dragu – „Mâini cuminți. Copilul meu autist” – lansată în 2015 la Bistriţa:
VIDEO: Poveşti fabuloase. Când insuportabilul devine miraculos... Cu Ana Dragu...
Nu este prima dată când o bistrițeancă este citată într-un subiect de examen național. În anul 2015, Bianca Sara, jurnalist la Bistriţeanul.ro, a apărut pe foaia de examen a elevilor de clasa a VIII-a care susțineau atunci simularea evaluării naționale la Limba și literatura română.