La Primăria Bistriţa a avut loc astăzi un seminar pe tema folosirii energiei regenerabile, eveniment în cadrul căruia s-au discutat foarte multe despre posibilităţile de a atinge această ţintă până în anul 2050. Primarul Ovidiu Creţu spune că este extrem de important ca această resursă să fie bine gestionată.
Evenimentul a început în jurul orei 14.00 şi a adunat în sala de şedinţe a Primăriei Bistriţa elevi, dascăli, consilieri locali, reprezentanţi ai municipalităţii dar şi cetăţeni de rând, toţi curioşi să afle cât mai multe despre energia regenerabilă.
Întâlnire de astăzi face parte dintr-un proiect care încearcă să proiecteze o imagine a viitorului, mai exact societatea anului 2050 din punctul de vedere al energiei.
"Societatea umană, civilizaţia umană din secolul XXI şi-a construit sistemul pe baza resurselor fosile care sunt ieftine şi la discreţie. De când folosim mai intens energia de acest tip, de o sută, o sută şi ceva de ani, acest tip de energie a fost chiar la discreţie şi a fost foarte ieftin. Suntem la sfârşitul acestei perioade şi foarte curând energia din resurse fosile va fi scumpă şi nu va mai fi la discreţie, ori tot comfortul societăţii noastre de la masa la care stâm, la hârtia pe care o folosim ca să ne promovăm, televizorul, maşina şi toate celelalte au în spatele lor energie, o energie care la ora actuală se obţine din resurse neregenerabile", a declarat primarul Ovidiu Creţu în timpul seminarului de astăzi.
Edilul Bistriţei a precizat că este foarte important pentru Bistriţa ca până în anul 2050 să ajungă să folosească în proporţie de sută la sută energie regenerabilă. Creţu a dat ca exemplu Europa de Vest unde resursele regenerabile sunt tot mai mult utilizate şi a precizat că şi românii ar trebui să urmeze acest exemplu.
"Trebuie să rezolvăm această problemă pentru copiii noştri şi pentru nepoţii noştri. Dacă energia va fi foarte scumpă nu o să o putem folosi", a mai spus primarul.
În proiectul prezentat în cadrul seminarului de astăzi se arată că "locuitorii Bistriţei consumă relativ puţină energie, comparativ cu ţările din vest. Înorice caz, oraşul are restanţe importante în ceea ce priveşte echiparea, tipul de locuinţe şi infrastructura culturală, sportivă şi economică. Astfel, în următorii ani este de aşteptat o creştere a consumului de energie".