Chiar dacă peisajul este unul de basm și s-a lăsat mult așteptat, zăpada căzută în ultimele ore a îngreunat circulaţia în oraş. Şoferii trebuie să circule cu viteze extrem de reduse, iar cozile de maşini şi intersecţiile aglomerate întind la maxim nervii bistrițenilor. Utilajele primăriei acţionează de câteva ore, dar, pentru că ninge continuu, nu
Aşa cum au anunţat meteorologii, de astăzi au crescut temperaturile, gerul și-a pierdut din intensitate, dar au început ninsorile. Ca de fiecare dată când ninge mai abundent, traficul în oraș este dat peste cap. Utilajele Primăriei Bistrița au ieşit pe străzi încă de la când a început să ningă, dar nu reușesc să facă față pentru că ninsoarea este abundentă. Trec cu utilajele de deszăpezire, aruncă materiale antiderapante însă după câteva minute drumurile sunt din nou acoperite de zăpadă.
Şoferii care au avut de ieşit cu maşinile în această dimineaţă au circulat cu viteze foarte mici, iar aglomeraţia din oraş le-a dat mari bătăi de cap. Pe arterele principale carosabilul a fost curăţat de zăpadă, însă pe aleile dintre blocuri ninsoarea a făcut mari probleme şoferilor pentru că pe acolo drumarii nu au reuşit să cureţe drumurile.
"Am intervenit cu 17 utilaje şi am folosit sare şi clorură de calciu. Se lucrează şi la această oră, se lucrează încontinuu" - ne asigură directorul Direcţiei de Servicii Publice, Ioan Creţiu.
Nici pietonii nu au scăpat mai uşor şi asta pentru că trotuarele nu sunt curăţate. De o parte din curăţarea trotuarelor din Bistriţa se ocupă angajaţii Urbana, însă sunt zone în care obligaţia de a îndepărta zăpada de pe trotuare revine proprietarilor clădirilor, blocurilor.
Potrivit prognozei meteo, ninsorile vor continua şi în următoarele ore, iar mâine sunt anunţate şi ploi.
Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă anunţă că pe drumurile naţionale din Bistriţa-Năsăud se intervine cu 34 de utilaje de deszăpezire, iar pe drumurile judeţene cu 44 de utilaje. Potrivit celor de la ISU BN în această dimineaţă în judeţ nu era niciun drum închis şi nici nu au fost semnalate probleme majore.
"Comitetele Locale pentru Situații de Urgență au obligația să asigure, pe timpul sezonului rece, spații încălzite unde persoanelor fără adăpost sau cele surprinse de viscol în zona de competență să poată fi cazate. De asemenea, înainte și pe timpul perioadelor cu temperaturi scăzute, se vor identifica și vor fi monitorizate persoanele vulnerabile ( bătrâni singuri, bolnavi, persoane care nu se pot deplasa, persoane fără adăpost etc) și vor fi transportate, în funcție de situație, în spațiile de cazare amenajate de administrațiile publice locale. Activitățile de preluare și transport a persoanelor fără adăpost vor fi executate de instituțiile cu atribuții în domeniul protecției populației ( pompieri, ambulanță, poliție, jandarmerie și poliție locală )", anunţă ISU BN într-un comunicat de presă.
Toţi cei care au probleme din cauza ninsorii şi a temperaturilor scăzute sunt sfătuiţi să sune de urgenţă la 112 pentru a cere ajutorul.