Pavarea Pieței Mici dă serioase dureri de cap muncitorilor dar și locatarilor care au pierdut deja numărătoarea activităților de “demontare” a pavelelor din partea dreaptă a pieței, în zona care va face accesul pe pietonal.
Fie ele din Bulgaria, fie din România ,cuburile de piatră naturală cu care trebuie să se paveze Piața Mică nu vor să stea și pace! Locatarii din zonă dar și munictorii au pierdut deja șirul „intervențiilor”, până acum angajații firmei TCI care se ocupă de reabilitare Pieței Mici demontând de mai multe ori pavajul deoarece acesta se mișcă și, cum prin zonă vor mai trece și mașini riscul ca aceste pietre să sară de la locul lor era unul foarte mare.
„Prima dată au pus pietrele pe un pat de nisip și toate se mișcau. Le-au scos și au folosit un ciment ușor care ar fi trebuit udat să se întărescă și să prindă pietrele bine în el. Nu l-au udat însă la timp și iar au început pietrele să se miște. În fiecare săptămână demontează câte ceva. Probleme cu muncitorii sunt în zona în care se va circula și cu mașinile, care face legătura cu pietonalul. Aici se tot mișcă pietele. În cealată parte, unde este numai acces pietonal nu au avut probleme” ne povestește o locatară.
Piața Mică Piaţa Mică se află în faza de finalizare a lucrărilor de reabilitare a infrastructurii, fiind inclusă în proiectul de Regenerare Urbană a Centrului Istoric Bistriţa, Axa turistică 1,2,3. Valoarea acestuia este de 10 milioane de euro şi el urmăreşte să redea funcţionalitatea pasajelor şi a accesului către întreg centrul istoric pentru valorificarea patrimoniului cultural. Vor fi construite trei axe turistice – Axa Coroanei, Axa Artelor şi Axa Breslelor.
După reabilitare piața Mică va fi un spațiu pietonal, cu spaţiu pavat cu piatră naturală şi spaţi verde cu gazon de iarbă. Piața Mică va avea o fântână arteziană cu o extindere de luciu de apă care vrea să facă trimitere la pârâul care traversa piaţa în perioada medievală. În zona centrală a pieței se va amplasa o statuie din bronz ce-l va reprezenta pe fierarul Georg Pfaffenbruder care în anul 1602, în timpul atacului trupelor conduse de generalul Basta, a apărat eroic oraşul Bistriţa.
În plus, piaţa va avea un sistem de iluminat ambiental aerian pe stâlpi model istoric şi la nivelul pavimentului. Mobilierul urban va fi întregit cu panouri informative, inserţii din piatră şi bronz, ceas stradal, cişmea, o machetă cu harta oraşului din perioada medievală, precum şi bănci pentru relaxare.
Piața Mică este pavată cu piatră adusă din Munții Rodopi din Bulgaria de care primarul a aflat de puțină vreme. „Este un cuarțit care face culorile acestea frumoase, pământii, piatra e adusă din Munții Rodopiei din Bulgaria. Am vrut să nu fie altfel zona acesta, nu gri, să fie frumos...” a povestit Ovidiu Crețu într-o primbare prin piață.