Cladirile situate la numerele 25 - 28 in Piata Centrala din Bistrita au nevoie urgenta de reabilitare! Bucati din acoperis si balcon se desprind in fiecare zi si cad pe trotuar, bistritenii fiind expusi unui real pericol.
Proprietarii imobilelor ar trebui sa ia masuri urgente pentru a reabilita fatada si acoperisul cladirilor din Piata Centrala, care sunt un pericol public pentru bistriteni.
Imobilele se afla intr-o stare avansata de degradare, iar riscul de accidente este foarte mare deoarece zilnic cad bucati de zugraveala sau bucati din acoperis, chiar pe trotuarul din fata acestor imobile.
Cele patru cladiri - monumente istorice- apartin unor persoane fizice, iar la parter sunt magazine si institutii bancare, astfel ca multi bistriteni trec prin fata caselor si sunt expusi pericolului. Institutiile bancare care au sediul in incinta acestor imobile au pus afise pentru atentionarea trecatorilor cu privire la pericolul existent… Deocamdata, autoritatile locale nu au facut nici un demers pentru a obliga proprietarii acestor case sa ia masuri.
Mihai Rusti, purtatorul de cuvant al Primariei Bistrita, a declarat pentru Bistriteanul.ro ca “autoritatile nu s-au sesizat pana la aceasta ora cu privire la situatia caselor din Piata Centrala, dar vom lua masurile necesare pentru a-i obliga pe proprietari sa se ocupe de renovarea si consolidarea cladirilor care le apartin”.
Pana atunci insa…. fiecare circula pe riscul propriu! Consilierii municipali au aprobat un proiect de hotarare in cadrul unei sedinte extraordinare prin care proprietarii din Centrul Istoric al Bistritei sunt obligati sa isi renoveze casele din banii lor.
In plus, persoanele fizice care care vor executa lucrari de interventie pana la data de 31.12.2010 vor fi scutite de plata impozitului anual pe cladiri.
Proprietarii de imobile din centrul istoric care nu iau in considerare hotararea autoritatilor prin care sunt obligati sa faca lucrari de reabilitare, consolidare si intretinere a imobilelor ce apartin de centrul istoric vor fi sanctionati cu o amenda de la 300 lei la 8000 lei.
Andreea Bojor