Comuna Parva face demersuri pentru a va avea de anul viitor un Centru de Informare Turistică prin care să fie promovate principalele atracții ale zonei: Parcul Național Munții Rodnei și Peștera Tăușoarelor. Investiția este posibilă printr-un proiect depus pe Grupul de Acțiune Locală (GAL) Țara Năsăudului.
Administrația locală din comuna Parva, județul Bistrița – Năsăud a finalizat și depus zilele acestea, documentația pentru accesarea unui proiect cu finanțare europeană, prin intermediului Grupului de Acțiune Locală (GAL) Țara Năsăudului. Proiectul în valoare de 110.000 euro se înscrie pe Măsura 2.2. - Punerea în valoare a resurselor şi atracţiilor turistice, culturale şi naturale, care corespunde Măsurii 313 din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).
Potrivit reprezentanților Primăriei Parva, obținerea finanțării dorite va permite reabilitarea clădirii de lângă sediul primăriei, care înainte de anul 1989 a găzduit cantina taberelor școlare. Aici se dorește ridicarea unui construcții noi, cu birouri la parter și cu o sală de proiecție la mansardă. La Centrul de Informare vor fi angajați doi ghizi turistici care vor oferi în permanență informații vis a vis de atracțiile din zonă: monumente, trasee turistice și căile de acces înspre Parcul Național Munții Rodnei prin Valea Rebrei și Peștera Tăușoarelor situată la o distanță de 4,5 km de comuna Parva.
“Dacă totul decurge bine iar proiectul va fi finanțat, ne dorim ca anul viitor să demarăm lucrările la Centru, care apoi să fie gata în maxim șase luni de la debutul lor. Investiția va fi monitorizată timp de cinci ani” a declarat pentru Bistriteanul.ro, primarul comunei Parva, Ioan Strugari.
Reamintim faptul că Grupul de Acțiune Locală (GAL) Țara Năsăudului s-a format ca răspuns la necesitățile unei zone cu potențial de dezvoltare ridicat însă nepus în valoare până în acest moment la nivel de microregiune. Situată în județul Bistrița - Năsăud, în zona de nord-est a Transilvaniei, această microregiune cuprinde comunele Romuli, Telciu, Coșbuc pe Valea Sălăuței, comunele Rebra și Parva pe Valea Rebrei, comunele Salva, Nimigea, Rebrișoara și Feldru pe Valea Someșului Mare și comuna Dumitra.
Toate proiectele care se depun pe sesiunile demarate de GAL Țara Năsăudului trebuie să includă o relație de asociere cu obiectivele din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), cu respectarea procentelor de cofinanțare stabilite prin măsurile din program.