Pe o ploaie prin care cerul parcă a vrut să recompenseze lipsa precipitaţiilor din vară, fermierii din Parva au ieşit din case cu căţel, purcel, găini, oi şi vite să primească recunoaştere oficială: la Borcut, în Parva, s-a sărbătorit ieri Ziua Fermierului Montan, organizată de Primărie şi Asociaţia Crescătorilor de Animale din localitate.
Gazda sărbătorii a fost primarul Ioan Strugari, care nu s-a sfiit să-şi aşeze pe umeri un imens cojoc din blană de oaie, pentru a arăta astfel că provine din rândul crescătorilor de ovine, ocupaţie de care este mândru nevoie mare.
Greutatea evenimentului organizat la Parva a fost dată, după cum era de aşteptat, de premierea celor mai frumoase şi productive vaci, moment aşteptat cu sufletul la gură de toţi cei care s-au înscris în competiţie pentru a primi recunoaşterea oficială a specialiştilor, semn că munca lor nu este în zadar. În prezenţa a numeroşi oficiali din instituţiile care se ocupă de bunul mers al agriculturii din judeţul nostru, dar şi a preşedinţilor asociaţiilor de profil din Bistriţa-Năsăud (Vasile Turculeţ – Asociaţia crescătorilor montani de ovine Dealu Negru, Petru Cătinean – Asociaţia Crescătorilor de Ovine Ardan), fermierii din Parva au defilat mândri şi emoţionaţi cu vacile crescute de ei, de diverse rase specifice zonelor montane. Cu ochii pe animale, atenţi să nu rateze nici un detaliu care putea face dintr-o vacă premiantă sau codaşă, specialiştii, coordonaţi de Emiluţ Găină – reprezentant al unei societăţi care are ca profil inseminarea artificială a bovinelor, au dat verdictul: locurile întâi şi trei au fost adjudecate de un singur proprietar, Ioan Finegari.
Mulţumiţi că animalele le-au fost apreciate de domnii de la judeţ, ba chiar le-au fost admirate de către vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Ioan Oltean, părvenii şi invitaţii lor din toate colţurile judeţului s-au pus pe petrecere, cu muzică asigurată de formaţia fraţilor Spânu şi interpretele Ana Ilca Mureşan şi Ramona Fabian. După spectacol, primarul Ioan Strugari a poftit toată suflarea la o tocană la ceaun, cum numai la Parva se poate mânca si un lapte acru de oaie, înscris pe lista produselor tradiţionale recunoscute oficial la nivel naţional.