Participanți din patru țări europene au spun un DA hotărât activitatilor în aer liber ca alternativă sănătoasă la comportamentele cu efect nociv asupra sănătății fizice și mentale ale copiilor și tinerilor (de ex. utilizarea în exces a mass-mediei - calculator, smartphone, TV).
În perioada 23.03.2015 - 27.03.2015 a avut loc la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bistrița-Năsăud, a doua întâlnire de lucru transnațională din cadrul proiectului Erasmus + „Nature Rangers – We protect throught knowledge the natural environment”, întâlnire la care au participat reprezentanții unităților partenere din Italia- Instituto Comprensivo Statale N. 1 Lanciano, Turcia- Dortyol Anadolu Saglik Meslek Lisesi, Hatay, Ungaria- Weores Sandor Altalanos es Muveszeti Iskola, Gyomro și România- Grădiniţa cu Program Prelungit nr.6 Bistriţa. Vizita partenerilor a fost salutată cu multă bucurie și deschidere de către doamna inspector școlar general Camelia Tabără, care a apreciat, ca de fiecare dată, inițiativa cooperării și a schimbului de experiență dintre unitățile școlare din județ și alte țări europene.
La această întâlnire de lucru cadrele didactice participante au răspuns întrebărilor: De ce este important ca tinerii si copiii să facă mișcare în aer liber ? Care sunt modalitățile de promovare și încurajare a miscarii în țările participante? Care sunt metodele de monitorizare a plimbărilor pe traseul de 1 km, traseu realizat în proiect de fiecare instituție de învățământ parteneră? Programul a constat în prezentarea realizarilor până în momentul de față, stabilirea activităților de tip out-door care vor fi desfășurate cu copiii, găsirea modalităților de implementare si a strategiilor care să implice activ reprezentații comunităților locale din cele 4 țări. Au fost identificate punctele tari, punctele slabe, amenințările precum și oportunitățile pe care acest proiect le implică pe o perioadă de doi ani. Comuniunea cu natura și împărtășirea de experiențe noi în România s-a realizat in cadrul unei excursii didactice în natură ce a avut ca scop observarea florei, a faunei și a frumuseților naturale ale zonei.
Ca simbol al vieţii în continuă evoluţie, al vitalității și verticalităţii, participanții au adoptat un copac în România.
Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Erasmus Plus, noul program al Uniunii Europene in domeniul educației, formării profesionale, tineretului și sportului.
Toate informaţiile pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţii.