Campania "1 leu+1 leu = 2 cersetori" va prezinta astazi pozitia bisericii fata de fenomenul cersetoriei. Bistriteanul.ro a vorbit cu parintele Nicolae Feier, care explica credinciosilor diferenta dintre a face milostenie si a incuraja cersetoria.
Foarte multi dintre bistriteni sunt de parere ca dand un ban unui cersetor fac milostenie, iar astfel respecta cuvantul sfant al Bibliei. Exista insa o foarte mare diferenta intre a face milostenie si a incuraja cersetoria, iar parintele Nicolae Feier a avut rabdarea si amabilitatea sa ne explice in urma cu ceva timp diferenta dintre cele doua si ce ar trebui sa facem.
“Ioan Gura de Aur spune “sa transpire banutul in mana voastra pana ce faceti milostenie.”Din perspectiva crestina, sprijinirea aproapelui este esenta fundamentala a crestinismului. Insa intre dragostea fata de aproapele si incurajarea cersetoriei este o diferenta colosala. In cadrul Bisericii Ortodoxe, noi ne axam pe porunca Mantuitorului care spune “Sa nu stie stanga ta ce face dreapta ta”, asa ca atunci cand faci o milostenie nu trebuie sa trambitezi. Tot Sfantul Ioan Gura de Aur spune “Cand faci milostenie sa faci catre cineva pe care il cunosti foarte bine”, ne-a explicat parintele Feier.
Dand banii unui cersetor nu vii in ajutorul acestuia. Dimpotriva, il incurajezi sa cerseasca.
“Dand banii cersetorilor in loc sa-i dai unuia care chiar e necajit si are nevoie, incurajezi nemunca, lenea, cersitul si lipsa de respect: unul munceste si celalalt profita... Poate dai banutul tau unui betiv, care merge apoi si-l bea. Sub aspect bisericesc, CERSETORIA ESTE INTERZISA! Nu se dau bani cersetorilor”, a mai spus parintele Feier.
Mai mult, cersetoria a ajuns in aceste zile sa fie o adevarata afacere. Astfel, cei care dau bani unui cersetor, “muncesc” indirect la “firma” celui care i-a “angajat” pe cersetori.
“Nu trebuie sa dai bani oamenilor pe care nu-i cunosti. Unii si-au facut din cersetorie o adevarata industrie. Adica, racoleaza copii amarati, oameni sarmani, batrani sau cu handicap si-i pun undeva intr-un colt si se cearta pe locurile de cersetorie. Omul trebuie sa fie constient ca nu-i da la amaratul ala care intinde mana, ci banii aceia ajung in mana celui care gestioneaza afacerea. Nu trebuie dat niciun ban unui om pe care nu-l cunosti bine. Doar celui care stii clar ca e necajit”, este de parere indragitul parinte.
“Poti sa faci milostenie si prin faptul ca spui o vorba buna, dai un sfat. Ca si crestini trebuie sa avem grija si de partea sufleteasca, nu numai de cea materiala. Deci, in concluzie, cand faci milostenie nu trambita si da milostenia ta unuia care stii ca e necajit si are nevoie. Mai presus, NU INCURAJA CERSETORIA!”, a concluzionat parintele Feier.