Primaria Bistrita, alaturi de reprezentanti din noua tari, a participat la o serie de intalniri in cadrul carora s-a discutat despre gasirea unor solutii prin care sa fie valorificate locatiile fostelor gropi de gunoi. La Bistrita, in locul gropii de gunoi din zona Zavoaie, ar putea fi amenajat un parc de celule fotovoltaice.
Timp de doua zile la Bistrita au fost prezenti, alaturi de reprezentanti ai Primariei Bistrita, delegati din noua tari europene, care au discutat despre gasirea unui plan local de actiune pentru dezvoltarea si valorificarea zonelor in care s-au inchis gropile de gunoi.
Discutiile si intalnirile fac parte din proiectul europeana SUFALNET4EU, la care sunt partenere 10 tari europene printre care si Romania.
Proiectul SUFALNET4EU urmareste gasirea unor solutii prin care sa fie miscorat gradul de poluare al mediului odata ce vor fi inchise gropile de gunoi neconforme.
Tarile partenere in acest proiect sunt Spania, Germania, Olanda, Italia, Ungaria, Slovacia, Anglia, Polonia, Grecia si Romania.
In tari precum Germania sau Olanda acest proiect a fost implementat si in locul fostelor gropi de gunoi au fost amenajate parcuri, zone industriale, zone rezidentiale, parcuri eoliene, etc.
"Sunt sanse mari sa obtinem fonduri europene daca vrem sa valorificam si sa dezvoltam zonele in care au fost sau vor fi inchise gropile de gunoi. Vrem sa le facem utile, sa avem de castigat de pe urma lor chiar daca au fost inchise", a declarat primarul Ovidiu Cretu in cadrul unei conferinte de presa organizata la Hotel Diana.
Prezent la conferinta a fost si viceprimarul George Avram care este coordonator de proiect din partea Primariei Bistrita. Acesta a precizat ca "desi o groapa de gunoi care a fost inchisa trebuie monitorizata timp de 30 de ani asta nu inseamna ca nu poate fi valorificata zona. Putem, si trebuie sa o facem utila! Se poate amenaja un parc cu spatii verzi sau un parc de celule fotovoltaice. Uniunea Europeana finanteaza astfel de proiecte, trebuie doar sa ne dam interesul".
Obiectivul major al acestui proiect este acela de a ajuta la realizarea unui plan pentru dezvoltarea si valorificarea zonelor fostelor gropi de gunoi si obtinerea unor beneficii financiare, daca este posibil.
"Este scump sa inchizi o groapa de gunoi sau sa transporti gunoiul de la o groapa de alta si de aceea este important ca dupa ce o astfel de locatie este inchisa sa fie valorificata, sa fie facut un plan prin care sa fie utila. Stiu ca in Romania este dificil sa inchizi o groapa de gunoi si este costisitor, dar este necesar daca este neconforma. Pentru Bistrita eu consider ca potrivit ar fi un parc cu spatii verzi, cu alei pentru ca orasul este in plina dezvoltare si oamenii au nevoie de spatii unde sa se plimbe si sa se relaxeze”, a declarat Rene Beijnen, coordonator al proiectului “SUFALNEt4EU”.
Groapa de gunoi din zona Zavoaie va fi inchisa in acest an, odata ce vor fi terminate lucrarile la groapa ecologica de la Tarpiu.
Cea de la Zavoaie, cu o suprafata de sapte hectare, va fi acoperita cu un strat de pamant si va fi sadita iarba si plantati arbusti.
"Ceea ce s-a discutat in cadrul intalnirilor care au avut loc cu parterii SUFALNET4EU este doar un schimb de experienta, sunt doar idei consultative, nu este vorba despre intocmirea unui proiect, a unui plan. Sunt sanse mari sa obtinem o finantare de la Uniunea Europeana si, daca nu va fi asa, poate ca vom investi bani de la bugetul local pentru a dezvolta zona in care se afla groapa de gunoi de pe Zavoaie, odata ce aceasta va fi inchisa", a mai precizat primarul Cretu.
Conform reprezentantilor Primariei Bistrita, dezvoltarea zonei ar putea incepe in aproximativ 3 ani de zile.