Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  80 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



PARADOX: Prunul modificat genetic, născut la Bistrița, are interzis în România și Europa. Când am putea gusta Honey Sweet

05/12/2017 17:29:49 Bianca SARA  
Honey Sweet a luat naștere prin strădania cercetătorilor de la Stațiunea de Cercetare Pomicolă, sprijiniți de alți specialiști din SUA, Cehia sau Franța. Deși „s-a născut” aici, prunul minune, ce luptă cu cei mai dăunători viruși, acesta are interzis în țara noastră:

Puțini sunt cei care știu că în „laboratoarele” Stațiunii de Cercetare Pomicolă Bistrița a luat naștere o adevărată mană cerească pentru cultivatorii de fructe. Este vorba despre prunul Honey Sweet, soi modificat genetic și „programat” să lupte împotriva unuia dintre cele mai distrugătoare virusuri din lume.

Încă din 1996 se „coace” la Bistrița prunul minune, la cercetări participând și specialiști din SUA, Franța sau Cehia. Mai mult, în parte datorită cercetărilor de la Bistrița, SUA a reușit să certifice soiul și să-l cultive încă din anul 2010.

S-a ales România pentru cercetarea și producerea acestui soi, tocmai pentru că în țara noastră livezile de prun, dar și virusul Plum Pox sunt foarte des întâlnite.

„Noi stăm foarte prost când vine vorba despre prezența virusului. Nu există în România livadă de prun fără acest virus”, dezvăluie cercetătorul Stațiunii de Cercetare Pomicolă Bistrița, Ioan Zagrai, care lucrează la acest soi încă din 1996.

Ironia sorții, deși a fost practic creat la Bistrița, nimeni din țara  noastră nu are voie să cultive, pe scară largă, în livezi, acest soi. Asta pentru că Uniunea Europeană interzice mare parte din organismele modificate genetic, excepție făcând porumbul.

Astfel, deși în SUA acest soi este cultivat încă din anul 2010, România ar putea cultiva Honey Sweet, cum a fost numit prunul transgenic, abia peste câțiva ani. Cehia, sprijinită de România, Franța și SUA pregătește un dosar ce va fi înaintat Comisiei Europene, prin care se cere undă verde pentru acest prun. Acesta va fi depus, însă, abia anul viitor, în primăvară.

„Încă suntem în faza de testare. Lucrăm la dosarul de notificare cu colegii din SUA, Cehia, Franţa. Am parcurs etapele de testare, în mare parte, dar prunul mai are de aşteptat. (...) Contează şi rezultatele din SUA, pentru testele de mediu şi de siguranţa asupra sănătăţii. Sunt toate avizele primite de la instituţiile americane”, mai explică cercetătorul Ioan Zagrai.

Potrivit acestuia și dacă dosarul ce va fi depus în primăvara anului viitor va fi aprobat, am putea gusta Honey Sweet abia peste 4-5 ani. 

Foto: Orig Polak

 

 

 

6419 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro