Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud a alocat in acest an 19 miliarde lei pentru lucrarile de reabilitare a Castelului de la Posmus. In momentul de fata se analizeaza ofertele de proiectare a lucrarilor de reabilitare, insa pana cand se va face proiectia, Castelul se darama cu totul.
Castelul Teleki din satul Posmus, comuna Sieu, este un monument istoric de interes national. Construit in secolul al XVIII -lea castelul a apartinut familiei nobiliare Teleki, dar nu a fost revendicat de niciun urmas al contilor.
Domeniile castelului de la Posmus se intind pe circa 11 hectare iar cladirea acestuia a functionat, in timpul lui Nicolae Ceausescu, ca sediu al Intreprinderii Agricole de Stat (IAS).
In anul 1999, terenurile aferente castelului Posmus si parcul au fost preluate de catre Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud pentru a fi intretinute insa pana acum aici nu s-a investit deloc.
Negru pe alb, pe lista cheltuielilor in 2011 din bugetul Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, scrie ca 1.885.000 lei (18.850.000.000 lei vechi - aproape 19 miliarde) sunt folositi pentru consolidarea si restaurarea Castelelor de la Posmus si Comlod.
Insa acesti bani sunt folositi doar pentru studii si proiectarea lucrarilor de reabilitare. Asadar a fost scoasa la licitatie Proiectarea obiectivului “Reabilitarea si restaurarea Castelului de la Posmus”.
In momentul de fata, reprezentantii CJ BN se afla inca in perioada de analiza a ofertelor depuse de trei firme. Timpul insa tace si trece, iar castelul de la Posmus se darama sub privirile neputincioase ale celor ce iubesc acest monument.
“La Castelul de la Posmus e nevoie de o interventie urgenta. Un paratraznet a cazut pe acoperisul cladirii centrale si l-a distrus. Asa ca pana se fac lucrarile de proiectare trebuie intervenit urgent ca sa nu se darame de tot. Aceste lucrari curente sunt acceptabile. O sa incercam si o sa coordonam niste lucrari curente care se impun pentru a opri degradarea monumentului” a explicat pentru Bistriteanul.ro directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural Bistrita-Nasaud, Alexandru Uiuiu.