Lucrarile de reabilitare si modernizare ale cladirii de pe I.L. Caragiale nr. 22 vor incepe in curand. Acolo va fi amenajat un centru de noapte si cazare pentru persoanele fara adapost. Investitia depaseste 2 milioane de lei, banii fiind din fonduri de la bugetul local, bugetul de stat si de la Uniunea Europeana.
“Astazi predam aplasamentul pentru proiectul de reabilitare si modernizare a cladirii in care va functiona centrul de noapte si cazare pentru persoane fara adapost. Cererea de finantare a fost depusa in iunie 2009 si a fost nevoie de aproape doi ani pentru semnarea proiectului si obtinerea finantarii. Este bine ca lucrurile s-au rezolvat si proiectul a primit finantarea necesara si speram ca si alte proiecte pe care vrem sa le facem vor primi fonduri. Aceasta este o cladire care apartine municipiului si vrem sa o transformam intr-un centru pentru persoanele adulte, fara adapost” a declarat primarul Ovidiu Cretu in cadrul unei conferinte de presa.
Centrul de noapte si cazare pentru persoanele fara adapost va dispune de 36 de locuri de cazare. In incinta cladirii va fi amenajata si o sala de mese cu toate utilitatile necesare, va fi amenajat un cabinet medical si intreaga activitate din centru va fi supravegheata de un sistem video performant.
Cladirea cu numarul 22 de pe strada I.L. Caragiale in care va fi amenajat centrul de noapte si cazare necesita o serie de interventii la structura de rezistenta, la acoperis si trebuie zugravit pentru ca se afla intr-o avansata stare de degradare.
Costul pentru aceste lucrari si pentru dotarea centrului cu toate echipamentele necesare se ridica la suma de 1.888.526 de lei, dintre care 1.120.861 sunt fonduri neramburasabile de la UE, 171.425 de lei sunt bani veniti de la Guvern iar contributia de la bugetul local este de 26.373 de lei.
Principalii beneficiari ai acestei investitii sunt persoanele adulte care nu au adapost, indiferent de adresa de domiciliu pe care o au precum si tinerii care provin din institutii de ocrotire sociala si care nu sunt diagnosticati cu boli contagioase sau psihice.
In fiecare an la nivelul municipiului Bistrita sunt depistate intre 20 si 40 de persoane care nu au o locuinta si care dorm pe strada, in parc, se adapostesc in gari, scari de bloc, cladiri aflate in constructii sau chiar in canale.
Cei care vor fi cazati in acest centru de noapte nu vor putea in decursul unui an sa stea acolo mai mult de 300 de nopti.
Lucrarile de reabilitare si modernizare ale cladirii vor fi executate de SC General Euro Co din Baia Mare si termenul de finalizare este de 11 luni de la data inceperii lucrarilor.