Palatul Copiilor Bistriţa a câştigat de curând, în cadrul concursului „Puşculiţa cu idei”, organizat de BCR, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, locul al III-lea, premiul de 500 euro plus o excursie gratuită la Bucureşti, la expoziţia interactivă „Fabuloasa lume a banilor”.
Proiectul, iniţiat şi coordonat pas cu pas cu pasiune de domnul director Sever Şuteu, constă în investirea în arborele prinţesei, al viitorului, Paulownia! Micii „gardieni ai naturii” din Palat au început demersurile, au confecţionat o puşculiţă artistică, sub grija doamnei profesoare Elena Nacu, au scris eseuri pe tema dată, coordonaţi de doamna profesoară Ionela-Silvia Nuşfelean, reuşind să convingă la nivel naţional.
Excursia a fost planificată în weekend-ul care tocmai s-a scurs. Vineri, 22 martie a.c., am pornit în căutarea „Fabuloasei lumi a banilor”. Din Bistriţa până la Clubul Copiilor Victoria, primul nostru popas, copacii ne-au urmărit încontinuu. Fie doar pâlcuri, pe ici pe colo, fie păduri imense, întinse de la marginea şoselei până aproape de piscuri înalte... Ne gândeam că nu peste mult timp, printre fagi, stejari şi brazi, se va afla şi arborele minune – Paulownia... Condiţiile moderne ale Clubului Copiilor din Victoria ne-au întărit nevoia şi speranţa de a avea şi noi un palat modern al nostru, al copiilor. Poate, cine ştie..., în urma afacerii noastre cu arborele prinţesei..., Paulownia va face o vrajă... În dimineaţa următoare am pornit spre Bucureşti, unde ne aştepta uimitoarea expoziţie a banilor, organizată de BCR la Muzeul Naţional de Istorie.
După ce am primit un ghid şi un card, am vizitat diverse secţii ale expoziţiei interactive, având şansa de a câştiga, de a ne înmulţi banii, dar şi riscul de a-i pierde. Am economisit, am jucat la bursă, am donat, am aflat legenda regelui Midas, un robot cu accente umane, chiar am spălat aur, am tipărit bani, am cumpărat; ne-am testat cunoştinţele prin diverse chestionare. La ieşire, am primit şi un extras de cont pentru a afla starea cardului nostru. Desigur, suma acumulată varia în funcţie de aplicaţiile folosite de fiecare dintre noi şi, în mare parte, de vizitarea „zonei de lux”, în care am aruncat banii pe fereastră la propriu.
Am fost aşteptaţi, ni s-au făcut fotografii, care vor apărea în broşuri legate de concurs şi câştigători... Din „Fabuloasa lume a banilor”, am pătruns apoi în lumea de aur a Tezaurului României, unde am văzut diverse podoabe, ce datează din Antichitate, coifuri purtate de daci, coroane aparţinând diverşilor regi, obiecte preţioase ale unora dintre cei mai cunoscuţi domnitori, „Cloşca cu puii de aur” şi alte piese speciale...
La ieşire, impresiona o copie a Columnei lui Traian, pe fragmente... Pentru „gardienii naturii” bistriţeni, un fapt deosebit l-a constituit şi întâlnirea cu domnul academician Ovidiu Bojor şi faimosul arbore crescut la colţul casei sale, Paulownia, care la cei trei ani de existenţă devenise foarte înalt. Spiritul ludic al domnului academician, cunoştinţele împărtăşite, ne-au întărit încrederea că ideile de pe hârtie prin contur şi că marii oameni sunt de o simplitate şi o naturaleţe debordantă. Pe traseu, domnul director ne-a făcut un excurs prin vasta experienţă profesională a domnului academician Ovidiu Bojor, aplauzele fiind la scară deschisă – Himalaya, Africa, cărţi nenumărate...
Îl aşteptăm cu interes în 1 aprilie la Bistriţa; nu, nu e nici o păcăleală. În capitală, o întâlneam şi pe poeta noastră preferată, Ana Blandiana, dacă nu se afla în această perioadă la Salonul de carte de la Paris! După experienţa Bucureştiului, ne-am reîntors la primitoarea noastră gazdă – Clubul Copiilor Victoria. În ultima zi a excursiei, fiind şi duminică, am poposit la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, unde am participat la Sfânta Liturghie, am lăsat pomelnice, am aprins lumânări pentru bunăstarea sufletelor noastre. Cu Dumnezeu în gând, am intrat în Sibiu. Ne-am bucurat de aerul istoric al oraşului, am traversat Podul Minciunilor şi am vizitat aripa artistică românească la Muzeul Brukenthal, având privilegiul să vedem tablouri celebre ale lui Grigorescu, achiziţionate cu sute de mii de euro şi care se aflau la muzeul din Sibiu provizoriu, având ca şi ghid ad-hoc, pe doamna profesoară de pictură a Palatului Copiilor Bistriţa, Elena Nacu.
Natura, cultura ne-au răsfăţat. Colegii de grup, membri ai cercurilor ecologice, de creaţie plastică şi literară – Maria şi Alexandra Bălan, Ştefana Dumbrăvean, Ioana Ilinca Moldovan, Alexandra Cadar, Sergiu Lechinţan, Horia Şirlincan, Mădălina Moldovan, Andreea Lechinţan, Cătălina Pop, Simina Bălan au fost încântaţi de experienţele celor trei zile. Elevele de la pictură Ioana Moronka, Sorina Ioja şi Ştefania Bodescu au încropit în mers chiar şi un imn tematic al paulownienilor de la Palat, l-au exersat, chiar şi prin ecoul unui roboţel simpatic... Şi sinteza colegei Dorotheea Văcar, clasa a V-a, e edificatoare: „Drumul a fost lung, dar presărat cu cântecele şi jocuri.
La Clubul Copiilor Victoria, paturile pufoase ne-au aşteptat în fiecare seară. În Bucureşti, la Muzeul Naţional de Istorie, am participat la expoziţia „Fabuloasa lume a banilor” unde, după fiecare lecţie bine învăţată, testul ni s-a părut uşor. Tezaurul românesc, în toata splendoarea sa, m-a fascinat.
Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbata de Sus ne-a oferit momente de pace. La Sibiu, Palatul Brukenthal şi-a deschis porţile pentru privirile noastre curioase. Acolo am vizitat şi Galeria de Artă Românească. Am avut privilegiul să admirăm şi tablouri celebre, pictate de Nicolae Grigorescu. A fost o experienţă pe care aş repeta-o cu siguranţă şi care va ocupa un loc special în tolba mea de amintiri din copilărie.
Alexandra Andrecuţ, clasa a VIII-a Palatul Copiilor Bistriţa