Zilele trecute, la Escola Basica 2,3 Nuno Goncalves din Lisabona, Portugalia a avut loc cea de-a patra reuniune de proiect Comenius multilateral „Combining Europe with a Cultural Rope: let us make a musical” (EU-ROPE).
Scopul întâlnirii a fost acela de a evalua activităţile derulate pe parcursul primului an de proiect(august 2013- iulie 2014) şi stabilirea clară a obiectivelor pentru anul următor. Delegaţia de la Palatal Copiilor Bistriţa a fost formată din coordonatorul proiectului Comenius, profesor Iulia Istrate şi directorul instituţiei, profesor Sever Şuteu.
Pe parcursul întâlnirilor de lucru au fost evaluate, de delegaţiile celor şase ţări partenere in proiect(Germania, Spania, Turcia, Polonia, Portugalia şi România) produsele finale obţinute în primul an de activitate(imnul grupului Comenius, logo-ul proiectului internaţional, calendarul ce cuprinde materiale de la toţi partenerii implicaţi în proiect, broşura digitala cuprinzând reţete tradiţionale, dicţionarul de cuvinte şi expresii uzuale, în limbile ţărilor partenere şi limba de comunicare a proiectului, engleza, portofolii, fişe de evaluare, produse multimedia), spectacolele cu tema „Alice in Euroland”, atingerea obiectivelor propuse pentru workshopurile derulate în întâlnirile de proiect din Santpedor, Spania şi Giresun, Turcia, precum şi întărirea dimensiunii europene prin experienţele de învăţare interculturală, cooperarea elevilor din diferite zone culturale, întreţinea sentimentului de cetăţean european şi implicarea tinerilor în prezentul şi viitorul Europei. Fiecare partener a prezentat activităţile specifice derulate în cadrul instituţiei, impactul acestora asupra colectivului de cadre didactice, elevi, părinţi şi comunitatea locală.
Pentru anul viitor s-a stabilit realizarea unui show-colaj din intervenţii specifice fiecărei ţări, manifestările artistice (dans, cântec, muzică instrumentală) având ca tematică prietenia europeană(propunerea fiind a echipei din România).
Workshopurile cu caracter intercultural vor sta la baza realizării musicalului, acestea fiind susţinute de o comunicare prealabilă a tuturor elevilor implicaţi în proiect, prin platforma eTwinning a proiectului, contul de facebook al proiectului şi toate celelalte forme de comunicare digitală.
Întâlnirile de lucru s-au desfăşurat la Escola Basica 2,3 Nuno Goncalves din Lisabona, într-o atmosferă deosebită, deschisă şi constructivă. Partenerii de proiect au avut ocazia de a interacţiona cu colectivul de cadre didactice al instituţiei de învăţământ, reprezentanţi ai educaţiei şi implementării proiectelor europene din Lisabona, dar si cu elevii în cadrul unor activităţi interactive, propuse de organizatorii întâlnirii de proiect.
Delegaţiile celor 5 ţări europene au participat la ziua aniversară a instituţiei gazdă, ocazie cu care materiale realizate de elevi, pe diferite discipline de învăţământ au fost prezentate într-o expoziţie complexă, au fost susţinute momente artistice şi s-au derulat diferite demonstraţii şi competiţii sportive. Invitaţii au fost provocaţi de elevi, la o întrecere sportivă de kaiac-canoe(la Marina Parque das Nações), care a fost o experienţă minunată, de neuitat, pentru toţi participanţii.
Gazdele ne-au ajutat să descoperim Lisabona, un oraş superb, cu o istorie îndelungată, astfel am vizitat cel mai vechi cartier al oraşului, Alfama, unde încă se mai păstrează atmosfera medievală, Catedrala Sé, impresionantul Castelo de Sao Jorge, Mosterio de Jeronimos (Manastirea Jeronimos), construită în cinstea descoperirii, de către Vasco da Gama, a rutei maritime către India, Padrao dos Descobrimentos (Monumentul Descoperirilor) şi Cascais, staţiunea cosmopolită a regilor de odinioară.
Vizita de lucru a fost un adevarat succes şi a dat posibilitatea deschiderii totale în comunicarea şi relaţionarea ulterioară pentru derularea optimă a activităţilor viitoare şi pentru atingerea tuturor obiectivelor parteneriatului Comenius.
Acest proiect este finanațat de Comisia Europenă prin programul “Învăţare pe tot parcursul vieţii” și toate informațiile furnizate reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale si Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţii.
Prof. coordinator Iulia Istrate
Palatul Copiilor Bistrita