Deși se află după gratii de săptămâna trecută, abia astăzi Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât să-l suspende pe Ovidiu Puțura din funcția de judecător din cadrul Tribunalului Bistrița-Năsăud.
"CSM informează că hotărârea Secției pentru Judecatori a Consiliului a fost luată în temeiul dispozițiilor art. 40 lit. j) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările și completările ulterioare și art. 62 alin. (1) lit. aᅡ) și alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată cu modificările și completările ulterioare" se arată într-un comunicat remis presei.
Ovidiu Puțura a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în urma unei decizii luată de Curtea de Apel București pe 21 ianuarie, decizie mentinuță ieri de Înalta Curte de Casație și Justitie a României. Fostul secretar de stat este acuzat de DNA de săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și trafic de influență, acuze pe care acesta însă nu le recunoaște.
În momentul arestării bistrițeanul era director la Direcția Contencios din Ministerul Justiției, detasare care a încetat prin decizia CSM, la solicitarea ministerului la puțin timp după ce acesta a fost arestat.
Astăzi CSM a luat o nouă decizie în acest caz. "În şedinţa din data de 28 ianuarie 2015, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea din funcţie a domnului Ovidiu Puţura, judecător în cadrul Tribunalului Bistriţa-Năsăud, ca urmare a dispunerii măsurii arestării preventive faţă de acesta" se mai arată în comunicatul CSM.
Fostul secretar de stat este acuzat de DNA de dare de mită și trafic de influență, după ce în toamna anului trecut, Puțura i-a promis unei judecătoare că îi va influența pe membrii comisiilor de examinare de la nivelul Camerelor Notarilor Publici, astfel încât fiul judecătoarei Corina Iacob să promoveze examenul pentru notari stagiari din anul 2015, prin fraudarea acestuia.
În schimbul intervenției promise, Ovidiu Puțura i-a solicitat judecătoarei să dea o hotărâre favorabilă într-un dosar în care parte era soția sa.
De asemenea, procurorii mai spun că în ultimii doi ani, Puțura a primit de la un om de afaceri din Constanța „atenții” în valoare de 30.000 de euro.
Acestea au constat în partide de vânătoare, sejururi la mare, un costum de vânătoare și 30.000 de lei. În schimbul acestor atenții, fostul secretar de stat trebuia să intervină în dosarul în care omul de afaceri avea calitatea de inculpat.
În 21 ianuarie, procurorii DNA au început urmărirea penală față de judecătoarea Corina Iacob, pe care o acuză de luare de mită. Momentan aceasta nu este reținută.