Fostul șef al IPJ BN susține că nu știe nimic despre acuzele aduse de procurori la adresa sa legate de fasificarea actelor autoturismului de teren cumpărat din Italia. Procurorii DNA spun că fostul inspector șef ar fi falsificat actele pentru a nu plăti taxa de mediu cauzând o pagubă de circa 4.000.
A doua acuzație adusă fostului inspector șef al IPJ BN de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție vizează „un caz de încălcare flagrantă a atribuţiilor de serviciu, prin falsificarea actelor unui autoturism de teren, în vederea diminuării frauduloase a cuantumului taxei de mediu, fiind cauzată o pagubă de circa 4.000 euro la bugetul de stat. Inspectorul şef a procurat autovehiculul respectiv din Italia şi l-a înmatriculat abuziv, fiind ajutat de către Hasnăş Roberto Emil şi o altă persoană, în demersurile de falsificare a actelor maşinii: în perioada 2 septembrie 2014 – 24 octombrie 2014" susțin procurorii.
„Nici usturoi nu a mâncat”.... nici nu știe cine a rezvolvat problema
Ovidiu Mureșan a refuzat să discute cu procurorii vizavi de acuzele care îi sunt aduse însă, în fața instanței a povestit că el a plătit toate taxele, că au existat ceva probleme cu actele mașinii aduse din Italia dar toate au fost rezolvate fără ca el să știe și a fost chemat doat să ridica mașina de la sediul firmei.
„Cu privire la cel de-al doilea act material reținut în sarcina mea arăt că la începutul lunii septembrie 2014 am comandat să mi se aducă din Italia o autoutilitară unui om de afaceri, numitului Sângeorzan Dorel, poreclit Polo, om de afaceri din Bistrița care mi-a fost recomandat de către cineva ca fiind persoana în măsură să aducă autoutilitara din Italia. Mașina am ales-o eu de pe site dar acest Sângeorzan avea posibilitatea de a se deplasa în Italia la locul respectiv pentru o achiziționa. Precizez că interceptările depuse la dosar sunt doar o mică parte din întâlnirile pe care le-am avut cu acesta și din discuțiile purtate, discuțiile au fost mai variate și pe mai multe aspecte și niciodată nu am discutat cu persoana respectivă despre posibilitatea de a comite ilegalități. Am discutat doar despre parametrii tehnici ai mașinii.
Mașina am dorit să o achiziționez pentru tatăl meu care are 73 de ani și suferea de mai multe boli grave iar vara trecută a lucrat cu un tractor și m-am gândit să-i cumpăr o autoutilitară. Am vorbit și cu omul de legătură a lui Sângeorzan în Italia pe Wats-app precizându-i cu certitudine despre ce autoutilitară este vorba. Mașina a fost achiziționată și adusă în țară iar omul de legătura a rămas cu impresia că mașina se va va înmatricula pe numele soției mele, deoarece din discuțiile purtate a reieșit că am avut anterior o mașină pe numele soției și că și aceasta o voi înmatriculat pe numele soției. Numele persoanei de legătură este IDI, astfel că am întocmit contractul de vânzare-cumpărare extern pe numele soției mele și mi-a trimis un exemplar pe Wats-app, eu l-am printat, soția mea la semnat și l-am trimis din nou pentru a avea confirmarea.
După ce totul a fost în regulă în privința întocmirii actelor, Sângeorzan mi-a indicat un număr de cont în care să fac plata, suma de 5000 euro în jurul datei de 15 septembrie prin Raiffeisen Bank prin ordin de plată. După două săptămâni de la data efectuării plății mașina a fost transportată în Bistrița pe un trailer. Mașina era ok, am văzut-o dar nu era însoțită de documente de proveniență. L-am întrebat pe Sângeorzan despre documentele mașinii și acesta a spus să nu fac probleme că va pleca în Italia și va aduce documentele. A fost suficient doar contractul de vânzare-cumpărare pentru a fi introdusă în țară.
Numitul Sângeorzan s-a deplasat în Italia unde a stat 5 zile iar când s-a întors am fost sunat de inculpatul Hasnaș care mi-a spus că pot să ridic mașina. La nivel de amiciție, inculpatul Hasnaș este mai bun prieten cu Sângeorzan decât mine și de aceea m-a informat. Precizez că și la întâlnirile avute cu Sângeorzan a participat și inculpatul Hasnaș. Am preluat mașina de la sediul societății lui Sângeorzan, toate documentele erau întocmite inclusiv RAR-ul. Toate actele au fost întocmite pe numele soției mele Mureșan Lenuța datorită acelui contract de vânzare-cumpărare inițial. Nu știu cine a fost cu mașina la RAR dar eu am plătit toate taxele. A doua zi după ce am ridicat mașina și banii i-am dat inculpatului Hasnaș. Cred că este vorba de celebra sumă de 900 lei despre care face vorbire procurorul.
Nu are niciun sens ce se susține în propunerea de arestare preventivă și anume că aș fi făcut demersuri la RAR cu privire la taxa de mediu întrucât aceasta nu este stabilită de RAR ci de Agenția Fiscală de Mediu astfel că nu puteam să obțin informații de acolo. Nu avea niciun sens să port discuții despre turism în condițiile în care eu am avut nevoie de o autoutilitară și se știam că un astfel de autovehicul am cumpărat.
Eu m-am deplasat personal cu actele în vederea înmatriculării având în vedere că tatăl meu cu proteză la șold nu se poate deplasa. Apoi împreună cu tatăl meu m-am deplasat peste tot unde era necesar și am plătit toate impozitele și taxa de mediu din banii mei. La sfaturile colegilor mei de la înmatriculări s-a încheiat un contract de vânzare-cumpărare între soția mea și tatăl meu pentru a fi înmatriculată mașina direct pe tatăl meu. Nu aveam nicio atribuție de serviciu cu privire la munca înmatricularea autoturismelor."
În fața instanței, când a cerut să fie lăsat în libertate, fostul șef al IPJ BN a aratăt că au fost aduse lămuriri de către cei doi martori și că „declaraţiile se coroborează cu cele spuse de inculpat”.
Cu privire la înmatricularea acestei mașini este cercetat și fostul șef al Serviciului Rutier, Roberto Hasnăş pe care procurorii îl acuză de „de participare abuzivă, alături de inspectorul şef Mureşan Ioan Ovidiu, în falsificarea actelor unui autoturism de teren, în vederea diminuării frauduloase a cuantumului taxei de mediu, fiind cauzată o pagubă de circa 4.000 euro la bugetul de stat. Inspectorul şef a procurat autovehiculul respectiv din Italia şi l-a înmatriculat abuziv, fiind ajutat de către Hasnăş Roberto Emil în demersurile de falsificare a actelor maşinii".
Deocamdată argumentele celor doi foști polițiști nu au fost de natură să îi convingă pe judecătorii clujeni să îi lase în libertate.