Bistrița se poate lăuda cu câteva extensii universitare, însă nu are o universitate autonomă, ceea ce ar schimba, din punctul de vedere al primarului, fața orașului. Crețu are încredere că acest lucru va deveni o realitate cândva și Bistrița va fi oraș studențesc.
Ovidiu Crețu a explicat pentru Bistrițeanul.ro ce înseamnă un oraș studențesc și de ce Bistrița încă nu a ajuns la acel nivel, deși sunt paorpae cinci mii de studenți la ora actuală în oraș.
"E o diferență extraordinar de mare între un oraș studențesc și între un oraș care nu e studențesc. Bistrița încă nu e oraș studențesc, chiar dacă avem vreo 4000-5000 de studenți pentru că studenții din Bistrița sunt majoritatea oameni care lucrează, oameni cu familie care își completează studiile. Aceștia nu intră în rândul studenților, ei așteaptă să se termine cursurile, activitatea lor principală fiind locul de muncă. Aia nu e viață de student. Viața de student e aceea în care ai patru ore și faci tot ce ține de vârstă și de viața de student", a spus primarul.
Progresul, după cum spune primarul Crețu, este evident, iar cifrele sunt dovada acestui lucru. Totuși, Bistrița este departe de a fi un oraș studențesc, iar comparativ cu Cluj-Napoca trebuie să mai treacă mulți ani până când tinerii să "preia conducerea".
"Eu am sprijinit și m-am declarat adept la orice se întâmplă, să facem o universitate. Sigur, lucrurile merg mai greu, dar vom ajunge și noi și dacă în urmă cu zece ani, 99% sau 90% dintre studenți erau cei care lucrau, acum sunt 80%. 20% sau 25% sunt studenți-studenți. Atunci, poate că, viitorul ne va face și pe noi un oraș studențesc, ceea ce eu îmi doresc foarte mult pentru că studenții schimbă radical lucrurile pentru că e tineretul inteligent, informat, tineretul cultivat care știe multe lucruri", a explicat primarul.
În luna aprilie a acestui an, președintele de Consiliu Județean, Emil Radu Moldovan, a răspuns unei întrebări cu privire la acest subiect și a anunțat că există un proiect în acest sens: Radu Moldovan a precizat că s-au făcut eforturi extraordinare şi s-au dus bătălii cu mai multe instituţii ale statului pentru ca imobilul care adăpostea Tribunalul să intre în patrimoniul judeţului, să fie reabilitat şi transformat într-un mic campus. Avem şi clădirea de la Apollo, pentru care de asemenea s-au dus bătălii importante pentru că mulţi şi-au dorit s-o exploateze nu neapărat în interesul bistriţenilor, pe vremea când prefect era Dorin Popescu – a mai spus Radu Moldovan, amintind şi de „bătălia cu Uniunea Comunelor Grănicereşti pentru clădirile de pe Independenţei.”