După incendiul din 2008, când a ars Biserica Evanghelică, s-a putut observa cum aceasta primeşte o nouă înfăţişare de la o zi la alta. Municipalitatea a alocat sume mari pentru lucrările necesare şi are în plan întocmirea unui proiect pentru obţinere de fonduri pentru finalizarea lucrărilor.
Din iunie 2008 încoace, Biserica Evanghelică se ridică din cenuşă şi arată tot mai frumos. Totuşi, lucrările pentru acest monument istoric reprezentativ sunt semnificative, dar conducerea oraşului nu se lasă.
După ce a fost reamenajată în exterior, i s-au pus clopote noi, dar s-a instalat şi un lift care îi duce pe cei doritori până în vărful turnului, a venit rândul amenajărilor interioare.
Lucrările de reabilitare a bolţilor este gata. Totuşi, în timpul executării acestora s-au descoperit anumite picturi la intersecţia nervurilor, iar pentru a le pune în valoare, chiar dacă nu au fost reabilitate integral, municipalitatea a acordat la rectificarea bugetară din luna iulie, încă 106.000 lei.
Chiar dacă s-a dorit şi revopsirea pereţilor, nu au mai fost fonduri de această dată.
„Pentru reabilitarea bolţilor am folosit schelele care au fost puse în exteriorul bisericii. E foarte greu de lucrat, dat fiind înălţimea. Am fi vrut să coborâm cu zugrăveala şi pe pereţi, dar nu au mai fost fonduri. În 450 de ani de când clădirea bisericii a fost reabilitată de saşi, pereţii acesteia au fost vopsiţi doar de patru ori” a explicat primarul Ovidiu Creţu.
În interiorul bisericii, mobilierul existent e construit pe cel anterior, dar şi acesta din prezent este într-o stare deplorabilă.
„Va trebui schimbat mobilierul, iar cel care îl mai putem folosi, trebuie pus în evidenţă” este de părere edilul.
Până în prezent au fost descoperite şi reabilitate parţial două porţiuni dintr-o strană şi o uşă de la sacristie.
„Acum 450 de ani când a fost reabilitată biserica, saşii au tencuit o fereastră cu ramă de piatră, din care noi am mai găsit doar urme. Intenţionăm să repunem în valoare această fereastră” a explicat primarul.
O altă problemă este pavajul din zona sacră, în prezent făcut din pietre de mormânt, majoritatea uzate.
„Tot ceea ce se va face va fi printr-un proiect elaborat de persoane abilitate şi cu avizul comisiilor din cadrul Ministerului Culturii. Oricum, lucrările până la finalizare vor fi lăsate şi generaţiilor ce vor urma, deoarece lucrările sunt costisitoare, dar vom amenaja aşa cum trebuie biserica” a conchis edilul.
Când lucrările vor fi gata,Biserica Evanghelică va arăta adevărata faţă a vieţii evului mediu, viaţă viu colorată nu posomorâtă şi monotonă, aşa cum credem şi suntem obişnuiţi noi.