Având în vedere că deşi lucrările în Parcul Municipal nu sunt gata, pentru atunci când vor fi, edilul Bistriţei s-a gândit să ofere o listă de reguli de conduită în parc.
Lucrările în Parcul Municipal se apropie de sfârşit şi din 15 august, municipalitatea speră că acesta va putea fi admirat la varianta lui finală. Pentru ca acestă investiţie să nu fi de prisos, primarul Ovidiu Creţu s-a gândit să ofere câteva reguli de conduită în parc.
”Vreau să transmit un semnal, o atenţionare şi o rugăminte în acelaşi timp pentru cei ce se vor bucura de parc. Faţă de regulile generale, Parcul Municipal are nişte particularităţi care trebuie respectate. Nu putem suplimenta numărul de piliţişti locali, astfel încât ei sp fie tot timpul acolo. N-o să putem asigura respectarea regulilor 100%, dar apelăm la cetăţeni, la presă, la camerele amplasate în parc şi sperăm să reuşim ceva. Sper ca bistriţenii să realizează că s-a făcut un lucru frumos şi că merită să-l păstrăm pentru copiii noştri. Nu cred că în viitorii 40 de ani Parcul Municipal va mai beneficia de 4 milioane de euro pentru reabilitare. Vom suplimenta numărul de panouri pe care vor scrie de numărul de telefon 984 la acre cetăţeniii să sune şi să sesizeze nereguli. Nu putem ţine cei şase oameni pe care îi avem în patrulă numai în parc, ei trebuie să patruleze de la Slătiniţa la Sărata. Aşadar, apelăm la cetăţeni” a declarat primarul Ovidiu Creţu într-o conferinţă de presă.
Astfel, pe teritoriul Parcului Municipal este interzisă:
- Intrarea în bazinul oglinzii de apă
- Pescuitul în bazinul oglinzii de apă
Edilul a menţionat că zona va fi împrejmuită cu un gard, dar probabil gardul va veni numai la finalul lunii august. Astfel, nimeni nu are voie să intre să facă baie sau să pescuiască în această zonă.
- Oferirea altui tip de hrană peştilor decât cel existent în aparatul dozator montat special în acest scop
”Vom avea peşti ornamentali, caras şi crap. Vom aduce un dozator de hrană, cine va dori va pune 50 de bani, va lua un pliculeţ şi va putea hrăni peştii, ca să vină la suprafaţă să-i vadă. Pâinea sau resturile alimentare sunt interzise” a explicat Creţu.
- Intrarea cu mijloace auto, moto în Parcul Municipal cu excepţia străzii Parcului
”Pe aleile parcului, categoric nu au voie mijloacele auto, moto. Sigur, pompierii sau salvarea reprezintă cazuri excepţionale, de intervenţie. Circulaţia în parc va fi liberă pe porţiunea de la stadion până la Lidl, dar va fi restricţionată cu semafor, pentru că nu pot trece două maşini una pe lângă alta şi nu vom permite urcarea maşinilor pe trotuare. De la stadion şi până la Metropolis este sens unic şi numai pentru riverani şi maşinile de intervenţie. Riveranii trebuie să înţeleagă că n-o să-şi poată parca maşinile pe trotuarul din faţa casei, ci în curte sau în parcarea de la stadion. Circulaţia de la Metropolis până la Podul Budacului este în ambele sensuri şi vom pune restricţie de oprire lângă Parchet. Va trebui să asigurăm fluxul pe două benzi. Deci sunt trei segmente de circulaţie în parc” a ţinut să menţioneze primarul.
- Intrarea căruţelor sau a altor atelaje cu tracţiune animală
- Accesul cu cărucioare, biciclete, role, skate-uri, etc., pe spaţiul verde
- Câinii sau alte animale de companie au acces numai în lesă şi numai pe aleile parcului (nu şi pe spaţiul verde) - Însoţitorul animalelor de companie trebuie să deţină obiecte necesare pentru curăţarea dejecţiilor fiziologice ale acestora (pungă, lopăţică, etc.)
- Practicarea sporturilor pe spaţiul verde
”Accesul pe spaţiul verde este permis, cine va dori să se plimbe desculţ pe iarbă ca să facă masaj la tălpi sau dacă cineva va dori să îşi mănânce sandvişul de la amiaz pe iarbă, este în regulă” a explicat primarul.
- Accesul persoanelor pe gazon se poate face numai după data de 1 septembrie şi asta pentru că îi trebuie gazonului câteva săptămâni ca să se fixeze aşa cum trebuie
- Între orele 23.00-6.00 sistemul de irigare în parc este funcţional
- Nu este permisă intervenţia asupra sistemului de irigare
Aşadar, bistriţenii şi toţi cei care vor ajunge să se plimbe prin Parcul Municipal sunt rugaţi să respecte aceste reguli şi să sesizeze orice abateri pe care le observă.