Traditia spune ca Fecioara Maria a mers cu un cos de oua la Iisus cand acesta era rastignit pe cruce. Sangele din ranile Mantuitorului s-a prelins pe acestea, iar de atunci, crestinii obisnuiesc sa vopseasca de Paste ouale in amintirea acelui moment.
Fiecare sarbatoare are lucururi cu care este asociata. Daca sarbatorile de iarna fac trimitere la colinde, Pastele nu poate fi separat de oua, mai ales de vopsirea acestora in rosu.
Desi originea acestui obicei este controversata, astazi in familiile tuturor crestinilor se vopsesc oua de Paste. Culoarea rosie cu care se vopsesc ouale aminteste nu numai de sangele lui Hristos, ci si de bucuria de a trai.
In timp, culorile cu care se vopsesc ouale s-au diversificat. Fiecare culoare are o semnificatie anume. Rosul este culoarea dragostei, galbenul face trimitere la recolta si lumina, verdele simbolizeaza verdeata si prospetimea, iar albastrul aminteste de culoarea cerului.
Traditia spune ca ouale pentru Paste se vopsesc in Joia Mare si asta pentru ca vinerea este zi aliturigica, in care credinciosii trebuie sa participe la Prohodul Domnului si nu este bine sa se lucreze, iar sambata gospodinele pregatesc masa de dupa Inviere.
In primele decenii ale crestinismului ouale erau colorate cu diferite ierburi. Astazi, se folosesc diferite vopsele pentru colorarea acestora si chiar abtibilduri, care usureaza munca gospodinelor.