Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  28 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



„Ori treceți acum munții ca să-i scăpați, ori să se ridice Carpații până la cer pentru a nu li se mai auzi durerile!”

30/11/2017 14:23:37 Ana ȘTEFĂNEL  
Poetul suferințelor ardelenești, Octavian Goga, la fel ca alți mari scriitori, scria despre lupta românilor în Primul Război Mondial, despre jertfa lor. Năsăudul, Armadia lui Rebreanu, a avut și el tributul său, iar Marea Unire de la 1918 a venit ca un pansament răcoros pe o rană adâncă și nevindecată de ani. Bistrițenii, prezenți la Alba Iulia.

„În perioada anilor 1867-1918 Ținutul Bistriței și al Năsăudului a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar, iar locuitorii săi, în majoritate români, au fost mobilizați în armata austro-ungară și nevoiți să ia parte la un război străin de interesele și dorințele lor. Deseori românii năsăudeni au solidarizat cu cei de peste Carpați în numeroase momente de reală importanță pentru neamul românesc, încât nu va surprinde pe nimeni atitudinea jertfelnică a României cu privire la soarta românilor din provinciile vremelnic înstrăinate. Lupta românilor împotriva dualismului austro-ungar însemna în fapt lupta pentru unitate națională”, scrie prof. Ioan Seni în cartea sa, „Năsăudenii și Marea Unire”.

Acesta mai consemnează că în războiul dintre anii 1914-1918 și-au dat viața pe câmpul de luptă 34 de soldați năsăudeni, 32 au fost mobilizați pe loc, doi refugiați, nouă au murit în pușcării, pribegie sau spitale, cinci invalizi, 64 răniți, șapte dispăruți și 251 s-au întors sănătoși. O mare contribuție a avut-o cartierul Lușca, care a dat 123 de soldați, dar și Liceul Grăniceresc, de unde au plecat 102 elevi și zece profesori.

Poetul Mihai Eminescu a pus în versuri drama prin care treceau atunci românii, nevoiți să ducă o luptă care nu le aparținea sau „înstrăinați în propriile lor teritorii” - așa cum spune prof. Ioan Seni: De la Nistru pân’ la Tisa/Tot Românul plânsu-mi-s-a/Că nu mai poate străbate/De-atâta străinătate.

Destrămarea Imperiului Austro-Ungar a venit ca o binecuvântare pentru românii din Transilvania, iar odată ce marile imperii au căzut, au început să se formeze state noi, dar și să se refacă țările cu granițele vechi, provinciile înstrăinate întorcându-se la țara-mamă.

Valea Someșului ardea în acea perioadă, iar Consiliul Local Năsăud și Garda Națională Locală simțeau apropierea Marii Uniri și făceau toate demersurile posibile.

În ziua mult așteptată de fiecare român, în ziua Marii Uniri, de la Cercul Electoral Năsăudean au fost prezenți, conform prof. Ioan Seni: Eliseu Dan - protopop Susenii Bârgăului, Ioan Păcurariu - prof. Năsăud, dr. Victor Onișor - avocat Bistrița, dr. Laurențiu Oanea - avocat Rodna, Ioan Catarig Zăgreanu - mic proprietar Năsăud, iar ca supleanți Victor Motogna - prof. Năsăud și Valer Vârtic - preot Mocod. În același timp, bistrițenii îi trimiteau pe: dr. Gavril Tripon - avocat, dr. Dionisie Login - avocat, dr. Petru Poruțiu - avocat, Mihai Doroftei - econom în Bistrița, Ioan Cotoc - econom Mărișelu. Printre delegații de drept se numărau episcopii dr. Miron Cristea (Caransebeș) și dr. Iuliu Hossu (Gherla), Grigore Pletosu și Dionisie Vaida - protopopi Bistrița, Iosif Petean - prof. Vermeș, Ioan Sonea - preot. Reteag, Solomon Haliță - prof. inspector, Enea Grapini - ing. constr., Vasile Pahone și Ioan Dologa - Fondul Central Școlar și de Stipendii din Năsăud, Teodor Șimon și Vasile Bichigean - Fondurile gr.-cat. din Vicariatul Rodnei, Vasile Moisil și dr. Emil Precup - Reuniunea Română de lectură din Năsăud, Augustin Bena și dr. Victor Motogna - Reuniunea română de cântări din Năsăud, dr. Nicolae Drăganu - Gimnaziul superior fundațional din Năsăud, Macedon Linul și Ioan Marcu - Reuniunea învățătorilor gr.-cat. «Mariana» din Năsăud, Vasile Marțian - plut. Mintiu, Alexandru Cârdan, Victor Sângeorzan și Iosif Tapalagă - Secțiunea română a P.S.D. din Rodna Veche, Mihai Buta și Ioan Someșan - Reuniunea meseriașilor români din Bistrița, Maria dr. Onișor și Ana dr. Gherman - Reuniunea de binefacere a femeilor gr.-cat. și gr.-ort. din Bistrița.

Jurământul delegațiilor noștri a fost unul specific lor și zonei Năsăudului, transcris în cartea prof. Ioan Seni:

„Noi, românii din fostul cerc electoral al Năsăudului jurăm pe Dumnezeu în trei fețe: Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt, pe crucea și evanghelia mântuitorului nostru Isus Cristos și pe sfințenia steagului național că vom apăra cinstea, demnitatea și interesul bine priceput al națiunii române până la cea din urmă suflare, fiind pururi prietenii credincioși prietenilor ei și dușmani dușmanilor ei. Jurăm că vom fi cu supunere și ascultare față de Marele Sfat Central Român (Consiliul Național Român Central -n.n.) în a cărui mână sunt destinele neamului. Așa să ne ajute Dumnezeu și să ne facă parte de mântuirea sufletului.

2615 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro