Domnule senator! grupul nostru de ziarişti vă roagă să-i acordaţi câteva minute: mai întâi ne-ar interesa să ştim ce este materia şi câte forme de existenţă are, care este raportul dintre spirit şi corp şi dacă infinitul poate fi intuit în natură iar la sfârşit dacă puteţi spuneţi-ne câteva cuvinte despre frunza de vişin...!
Fragmentul de mai sus îi aparţine lui Matei Vişniec şi face parte din volumul „Oraşul cu un singur locuitor” (publicat în 1982) pe care Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud îl oferă bistriţenilor sub forma unui spectacol concert-poetic luni, 10 iunie, de la ora 19.00, la Sinagoga din Bistriţa.
Evenimentul este produs de compania DELAGARE & CIE şi se constituie ca un spectacol de poezie şi muzică din creaţia marelui dramaturg şi poet Matei Vişniec şi a altor poeţi optzecişti. Regia spectacolului este semnată de Mustapha AOUR.
Probabil că – atunci când a scris volumul de versuri „Oraşul cu un singur locuitor” – Matei Vişniec bănuia deja că în lume a existat cu adevărat un oraş cu un singur locuitor care – culmea – ca să scape de atâta amar de singurătate l-a vândut la licitaţie.
Cel mai mic oraş american, Buford din statul Wyoming, a fost vândut la licitaţie pentru suma de 900.000 de dolari, anul trecut, prin aprilie. Oraşul avea un singur locuitor, Don Simmons, care era în acelaşi timp primar, şef al unicului magazin din oraş şi, totodată, propriul său angajat.
„Buford este situat la o altitudine de 2500 metri şi are o benzinărie, un mic centru comercial, o şcoală, un garaj, un depozit şi o casă cu trei dormitoare. Orăşelul a fost achiziţionat de doi cetăţeni vietnamezi. Simmons va scrie o carte despre cei 32 de ani trăiţi în Buford” scria RTV.net la vremea respectivă.