Primari din opt UAT-uri din județ au decis să înceapă noul mandat fără ajutorul viceprimarului. Fie că nu au reușit să se înțeleagă cu celelalte partide și nu au reușit să-și aducă alături de ei oamenii cu care și-ar fi dorit să lucreze, fie din start a spus NU, primarii se vor descurca, pe cont propriu administrarea localităților.
Constituirea greoaie a consiliilor locale, în care lupta politica fost mai presus de interesul comunității, a fost una dintre nemulțumirile principale ale prefectului Ovidiu Frenț legat de noul mandat al aleșilor locali.
Cum constituirile a mers greu, în unele cazuri fiind nevoie de trei ședințe pentru a-i valida pe aleși și nici așa problemele nu s-au rezolvat, fiind cazuri în care s-a ajuns în instanță cu validarea mandatelor ale unor consilieri locali (aleși cu sute de voturi de localnici însă la un pas de a rămâne afara consiliului local pentru că aleșii nu s-au validat între ei), prefectul a anunțat că a pregătit o serie de modificări legislative pentru schimbarea legii alegerilor locale pe care le va înainta la București în vederea simplificării procedurilor de constituire a consiliilor locale.
În unele cazuri primarii, din cauza neînțelegerilor din Consiliul Local au preferat să conducă de acum încolo singuri unitățile administrativ teritoriale pe care le-au câștigat.
Astfel în opt situații, șapte comune și un oraș, primarii încearcă să se descurce singuri în administrarea localităților, o parte dintre primari anunțând că își vor angaja administratori publici care să îi ajute în treburile gospodărești.
Astfel, în acest mandat orașul Sîngeorz-Băi funcționează fără un viceprimar, comuna Budești, comuna Căianu Mic, Chiza, Leșu, Negrilești, Prundu Bârgăului și Rodna.
Un caz deosebit este la Șieu unde viceprimarul Sebastian Cifor a preluat interimar conducerea comunei după ce primarul OlimpiuIuga Napeu a murit.