S-a născut la Năsăud, a fost persecutat în Ungaria (unde a trăit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial), dar și în România postbelică, a studiat la Cluj, Viena și Budapesta, afirmându-se ca prim-bariton al Operei din Bratislava și a fost director al Operei Române din Cluj. Duminică seara avem ocazia să-i ascultăm capodopera – Luceafărul.
Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, în colaborare cu Trustul "Mihai Eminescu" şi Fundaţia „Societatea de concerte” vă invită duminică, 22 iunie 2014, ora 19.00, la Sinagoga Bistriţa, la spectacolul de operă Luceafărul – compusă de Nicolae Bretan și interpretată în primă audiţie absolută la Bistriţa!
Spectacolul va fi susținut tenorul Adrian Mărginean (în rolurile Luceafărul / Pajul / Cătălin) și soprana Adelina Diaconu (fata de împărat, Cătălina) de la Teatrul muzical „Nae Leonard” din Galați cărora li se alătură și Octavian Tudose (bass, Arhanghelul Mihail).
Înregistrările versurilor recitate din Eminescu îi aparțin regretatului Emil Pinghiriac, cel care semnează și concepția regizorală. La pian, interpretează Ghizela Tulvan.
Autorul operei este nimeni altul decât Nicolae Bretan, născut pe 25 martie 1887, la Năsăud, compozitorul și regizorul persecutat atât în Ungaria (unde a trăit în perioada celui de-al Doilea Război Mondial), cât și în România postbelică – datorită afinității sale interetnice maghiaro-germano-iudaice, chiar dacă el s-a considerat toată viața mai degrabă transilvănean, decât membru al unei etnii sau al alteia.
Nicolae Bretan a studiat la Conservatorul din Cluj (1906-1908), la Academia de Muzică din Viena (1909) și la Magyar Király Zeneakademia din Budapesta (1912), afirmându-se ca prim-bariton al Operei din Bratislava.
În 1916 și-a luat și licența la Facultatea de Filologie din Cluj. A fost regizor la Opera Maghiară din Cluj și director al Operei Române din Cluj, a compus 230 de cântece pe versurile unor poeți români, maghiari și germani, a compus 5 opere (Luceafărul, în 1921, Golem în 1924, Eroii de la Rovine în 1935, Horia în 1937 și Arald în 1939), și a compus, de asemenea, numeroase lucrări religoase printre care și un requiem pentru voce solo (sau cor) și orgă.
În 2010, în Cluj-Napoca au fost inaugurate două busturi ale compozitorului: unul în fața clădirii în care funcționează Opera Română din Cluj, purtând o plăcuță explicativă cu numele Nicolae Bretan și altul în fața clădirii în care funcționează Opera Maghiară din Cluj, purtând o plăcuță explicativă cu numele Bretán Miklós.
Anul trecut, în octombrie, un alt bust al lui Nicolae Bretan, operă a sculptoriței Ana Rus, a fost dezvelit pe aleea centrală din Parcul „Simion Bărnuțiu” din Cluj, fiind donat orașului de fiica sa, Judit Bretan Le Bovit. Aceasta s-a îngrijit, de altfel, și de multe dintre lucrările compuse de Bretan, care au fost publicate în ultimii ani pe CD-uri apărute la casa de discuri "Nimbus Records".