Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  237 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Opera năsăudeanului Nicolae Bretan, în primă audiție la Bistrița!

19/06/2014 08:49:46 Ioana BRADEA  
S-a născut la Năsăud, a fost persecutat în Ungaria (unde a trăit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial), dar și în România postbelică, a studiat la Cluj, Viena și Budapesta, afirmându-se ca prim-bariton al Operei din Bratislava și a fost director al Operei Române din Cluj. Duminică seara avem ocazia să-i ascultăm capodopera – Luceafărul.

Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, în colaborare cu Trustul "Mihai Eminescu" şi Fundaţia „Societatea de concerte” vă invită duminică, 22 iunie 2014, ora 19.00, la Sinagoga Bistriţa, la spectacolul de operă Luceafărul – compusă de Nicolae Bretan și interpretată în primă audiţie absolută la Bistriţa!

Spectacolul va fi susținut tenorul Adrian Mărginean (în rolurile Luceafărul / Pajul / Cătălin) și soprana Adelina Diaconu (fata de împărat, Cătălina) de la Teatrul muzical „Nae Leonard” din Galați cărora li se alătură și Octavian Tudose (bass, Arhanghelul Mihail).

Înregistrările versurilor recitate din Eminescu îi aparțin regretatului Emil Pinghiriac, cel care semnează și concepția regizorală. La pian, interpretează Ghizela Tulvan.

Autorul operei este nimeni altul decât Nicolae Bretan, născut pe 25 martie 1887, la Năsăud, compozitorul și regizorul persecutat atât în Ungaria (unde a trăit în perioada celui de-al Doilea Război Mondial), cât și în România postbelică – datorită afinității sale interetnice maghiaro-germano-iudaice, chiar dacă el s-a considerat toată viața mai degrabă transilvănean, decât membru al unei etnii sau al alteia.

Nicolae Bretan a studiat la Conservatorul din Cluj (1906-1908), la Academia de Muzică din Viena (1909) și la Magyar Király Zeneakademia din Budapesta (1912), afirmându-se ca prim-bariton al Operei din Bratislava.

În 1916 și-a luat și licența la Facultatea de Filologie din Cluj. A fost regizor la Opera Maghiară din Cluj și director al Operei Române din Cluj, a compus 230 de cântece pe versurile unor poeți români, maghiari și germani, a compus 5 opere (Luceafărul, în 1921, Golem în 1924, Eroii de la Rovine în 1935, Horia în 1937 și Arald în 1939), și a compus, de asemenea, numeroase lucrări religoase printre care și un requiem pentru voce solo (sau cor) și orgă.

În 2010, în Cluj-Napoca au fost inaugurate două busturi ale compozitorului: unul în fața clădirii în care funcționează Opera Română din Cluj, purtând o plăcuță explicativă cu numele Nicolae Bretan și altul în fața clădirii în care funcționează Opera Maghiară din Cluj, purtând o plăcuță explicativă cu numele Bretán Miklós.

Anul trecut, în octombrie, un alt bust al lui Nicolae Bretan, operă a sculptoriței Ana Rus, a fost dezvelit pe aleea centrală din Parcul „Simion Bărnuțiu” din Cluj, fiind donat orașului de fiica sa, Judit Bretan Le Bovit. Aceasta s-a îngrijit, de altfel, și de multe dintre lucrările compuse de Bretan, care au fost publicate în ultimii ani pe CD-uri apărute la casa de discuri "Nimbus Records".

2088 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro