An de an numărul ONG-urilor care depun proiecte pentru finanțare nerambursabilă de la Primăria Bistrița scade, așa că municipalitatea a înjumătățit anul acesta sumele alocate proiectelor cu finanțare nerambursabilă.
Doar 52 de ONG-uri au decis să intre în competiție pentru banii nerambursabili de la Primăria Bistrița care a alocat în acest an 660.000 de lei pentru aceste proiecte.
Cele mai multe proiecte au fost depuse pentru secțiunea interdisciplinar - 14 - unde suma alocată ajunge la 80.000 de lei.
Câte 10 proiecte intră în competiție pentru banii alocați domeniilor de tineret și cultură.
Pentru banii alocați proiectelor destinate protecției mediului au intrat în competiție cinci ONG-uri, câte patru proiecte fiind depuse pentru sport, educație și domeniile sociale.
Pentru activitățile internaționale, doar un singur ONG luptă pentru o parte din cei 60.000 de lei.
Și în acest an valoarea finanțărilor pe proiect se încadrează între 3.000 și 15.000 de lei, iar beneficiarul fiecărui proiect care va primi finanțare nerambursabilă de la Primăria Bistrița trebuie să acopere minim 10 % din valoarea proiectului, restul banilor urmând să fie din partea autorităților locale.
Anul trecut municipalitatea a alocat 1,2 milioane de lei ONG-urilor, însă după prima sesiune de repartizare doar un sfert din bani au fost alocați. Deși au fost organizate mai multe sesiuni de depunere a proiectelor, peste 800 de mii de lei s-au întors la buget.
Anul acesta, Primăria a alocat doar 660.000 de lei pentru ONG-uri care trebuie să gândească proiecte pentru a pune în valoare Târgul Mare al Bistriței, care va avea loc în perioada 19 - 27 august, municipalitatea având o condiție clară: vor câștiga ONG-urile care gândesc proiecte pentru dinamizarea Târgului Mare al Bistriței, vor pune în valoare zona pietonală, cele trei axe turistice recent finalizate (Axa Coroanei, Axa Breslelor și Axa Artelor - inclusiv Pavilionul Artelor, Piața Mică și Piața din fața Palatului Culturii).
De asemenea, proiectele trebuie să gândească și o modalitate de punere în valoare a Parcului Municipal, a Pădurii Schullerwald, a complexului Heidenfeld, dar și a ștrandului Codrișor.
ONG-urile sociale care vor bani de la primărie trebuie să gândească proiecte pentru copii neglijați de familie sau pentru cei cu părinții plecați în străinătate, servicii de prevenție a abandonului școlar și servicii de tip after-school.