Deşi era anunţată pentru azi, la ora 10, festivitatea de premiere a câştigătorilor Olimpiadei “Lectura ca abilitate de viaţă” s-a desfăşurat ieri seară, la Hotel Diana, aproape pe şustache şi în mare grabă. Organizatorii n-au mai considerat necesar să respecte programul, viaţa e prea scurtă pentru premii, felicitări, poze şi alte asemenea ifose…
Cine a vrut – prin absurd, sau din cine ştie ce curiozitate morbidă – să asiste la festivitatea de premiere a olimpiadei naţionale “Lectura ca abilitate de viaţă” – a trebuit să-şi pună pofta-n cui!
Evenimentul a debutat spectaculos la Bistriţa joi, 2 aprilie, la Sinagogă, în prezenţa tuturor oficialităţilor oraşului, care s-au grăbit să laude efortul organizatorilor bistriţeni – dar s-a încheiat în pripă şi aproape pe ascuns – cu o zi înainte de programul anunţat oficial.
În această dimineaţă, Sinagoga din Bistriţa ar fi trebuit să găzduiască festivitatea de premiere, însă la ora 10.00 zona era pustie. Nici la Colegiul “Liviu Rebreanu” unde am presupus că s-ar fi putut desfăşura ceremonia (printr-o schimbare de ultim moment intervenită din motive obiective) nu era nimeni.
Proba scrisă a olimpiadei s-a desfăşurat vineri dimineaţă, între orele 9 şi 12, la Colegiul “Liviu Rebreanu” iar dintre cei 209 participanţi doar 80 s-au calificat în etapa a doua a competiţiei – proba orală, care s-a desfăşurat sâmbătă, de la 11.00 la 14.00.
Dând dovadă de o mobilizare exemplară, profesorii din comisie i-au audiat pe cei 80 de concurenţi în 3 ore, au stabilit clasamentul final în două ore, au afişat rezultatele finale în jurul orei 16.30 iar la ora 18.00 au decis să organizeze şi festivitatea de premiere.
De ce atâta grabă sau de ce nu au anunţat măcar oficial modificarea din program? Pentru că – deşi este vorba despre etapa naţională a unei competiţii – aceasta nu este o competiţie ca oricare alta: Olav este o mare şi iubitoare familie, elevii participă aici de dragul lecturii, şi nu al premiilor iar festivitatea de premiere nici măcar nu mai contează.
Cum nu contează nici premiile în sine, ierarhiile, felicitările, fotografiile sau alte asemenea ifose… Viaţa este oricum prea scurtă, probele concursului au fost prea solicitante, în final toţi au fost prea obosiţi şi epuizaţi aşa că s-au grăbit să se întoarcă fiecare acasă la el pentru a se cufunda, în linişte, într-o lectură adevărată…
(În paranteză fie spus, din Bistriţa-Năsăud, la olimpiada Lectura ca abilitate de viaţă au participat patru eleve, la fiecare dintre cele 4 niveluri: Alexandra Zahari, în clasa a VI-a la Şcoala Gimnazială ”Avram Iancu”, care a obţinut 48 de puncte la proba scrisă, fără a se califica şi la proba orală…
La Nivelul 2: Alexandra Urs în clasa a VII-a la Colegiul naţional “George Coşbuc” din Năsăud a obţinut 54 de puncte la proba scrisă şi 40 la cea orală – cumulând un total de 94 de puncte şi clasându-se pe poziţia 11 în clasamentul final.
La Nivelul 3: Cristiana Cosma, în clasa a X-a la Colegiul Naţional ”George Coşbuc” din Năsăud a obţinut 52,50 puncte la proba scrisă şi 38 la cea orală – cumulând un total de 90.50 puncte şi clasându-se pe poziţia a cincea în clasamentul final.
Iar la nivelul 4: Luisa Szas, în clasa a XI, la Colegiul Naţional Liviu Rebreanu din Bistriţa a obţinut 51,75 de puncte la proba scrisă şi nu s-a calificat la proba orală. Felicitări pentru punctaje concurentelor din Bistriţa-Năsăud. Data viitoare va fi şi mai bine...!)
(Remarcabil efortul Reporterilor de liceu care s-au străduit să ilustreze evenimentul şi să ţină pasul cu ritmul lui alert...!)