Consumul de droguri, fie ele legale sau ilegale, a devenit o reala problema in liceele din tara. Nici in judetul nostru situatia nu este roz. Chiar daca directorii de unitati de invatamant nu au o lista oficiala cu elevii care se drogheaza, neoficial zeci de tineri bistriteni se "distreaza" in acest fel.
Consumul de droguri s-a dublat in scolile din Romania in ultimii patru ani, conform statisticilor efectuate la nivel central. Tinerii cu studii superioare consuma cannabis (34%) si ciuperci halucinogene (4,4%). Amfetaminele (6,5%) si tranchilizantele (7,8%) sunt mai consumate de cei cu studii primare/gimnaziale, in timp ce ecstasy (13,3%), cocaina (7,9%) si heroina (2,7%) sunt mai cunoscute de cei cu studii liceale sau scoli profesionale.
In ceea ce priveste judetul nostru, directorii mai multor licee ne-au declarat ca oficial nu exista liste cu numele celor care consuma sau fac trafic de droguri, insa admit ca printre elevi sunt tineri care au astfel de preocupari.
Desi fiecare scoala are cel putin un psiholog care sa-i consilieze pe tinerii cu astfel de probleme, precum si o stransa colaborare cu politia de proximitate, pana la ora actuala niciun elev nu a fost prins drogandu-se sau facand trafic in incita unitatilor de invatamant... Asta, oficial!
Reprezentantii Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bistrita-Nasaud au declarat pentru Bistriteanul.ro ca “de la inceputul anului am consiliat doar doi elevi, consumatori de plante etnobotanice. Au fost adusi de parintii lor, care au sesizat schimbari in comportamentul lor, atat la scoala, cat si in viata de zi cu zi”.
Din pacate, putini dintre acesti tineri constientizeaza gravitatea faptelor lor si apeleaza la institutiile abilitate pentru a scapa de dependenta.
Mai mult decat atat, ajung sa influenteze negativ si alte persoane din anturajul lor, distrugand astfel mai multe vieti deodata.