Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  119 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Octavian Smigelschi – pictorul Transilvaniei

08/08/2016 09:07:14  
Complexul Muzeal Bistriţa - Năsăud în colaborare cu Asociaţia culturală pictor Octavian Smigelschi organizează miercuri, 10 august 2016 expoziţia de artă şi pictură monumentală Octavian Smigelschi – pictorul Transilvaniei.

Vernisajul expoziției are loc la Casa Argintarului din str.Dornei nr. 5  începând cu ora 17,00 urmată de cea de-a doua parte a expoziției etalată la Biserica Evanghelică din Herina unde sunt expuse cartoanele pentru catedralele din Sibiu și Blaj.

Expoziţia prezintă pentru prima dată în Bistriţa creaţii ale pictorului Octavian Smigelschi 1866-1912, într-o serie de evenimente care ne propune întâlnirea cu artistul Octavian Smigelschi - una dintre personalitățile de primă mărime ale culturii româneşti de la începutul anilor 1900.
Colecţia de pictură pe care Asociaţia culturală Octavian Smigelschi o posedă şi o prezintă publicului prin diverse evenimente cultural artistice, muzicale şi editoriale, e una dintre cele mai valoroase opere pe care ne-a dat-o pictura ardeleană în prima jumătate a secolului XX.

O viaţă pentru artă, o artă pentru viaţă – aceasta a fost deviza vieţii pictorului, care a dovedit pas cu pas puterea de a dărui. În viaţa sa scurtă, Octavian Smigelschi a abordat o mare diversitate tematică: peisaje, portrete, compoziţii simboliste, figuri animaliere, studii de costume şi draperii, statuete din argilă, un fel de bozetti, utilizate în studiul costumului, subiecte româneşti de la ţară şi pictură monumentală religioasă, în tehnici de mare diversitate, unele dintre acestea fiind invenții proprii (tuş, cărbune, acuarelă, ulei, pastel, frescă, marmură de ciment colorat). Artist de formaţie academică, ambiţios şi perseverent, dar de o profundă sensibilitate, cu o educaţie europeană firească la un intelectual ardelean al epocii, Smigelschi este un creator format într-un mediu multicultural, a cărui creație este în primul rând profund românească, dar în același timp de o modernitate europeană. Un aspect al operei laice a lui Smigelschi fiind adâncirea psihologică şi analiza atentă a stărilor sufleteşti.

La sfârşitul secolului XIX Octavian Smigelschi se apleacă spre pictura bisericească, prima realizare în acest segment al artei fiind iconostasul bisericii din Ilva Mare realizat în 1898. Urmează minunatul drum al cercetării şi totodată al împlinirii în acest domeniu prin seria picturilor religioase, realizate imediat după pictarea Catedralei Mitropolitane din Sibiu, pentru bisericile năsăudene din Poiana Ilvei, Şanţ, Romuli, Măgura Ilvei şi Lunca Ilvei.  La numai treizeci şi opt de ani, Smigelschi este creatorul neobizantinismului românesc ce corespunde plenar tradiţiei noastre, unde în epoca medievală şi premodernă s-au încrucişat cele două concepţii artistice europene, una venită din răsărit, minunatele exemple constantinopolitane şi ravennate, alta transmisă din Apus în formele ei clasicizante exprimate prin arta Renaşterii.
Artist complex, Smigelschi a asimilat atent şi a trecut prin filtrul sensibilităţii sale anumite teme, motive, tendinţe ale simbolismului european, conjugate cu o adâncă motivaţie personală, devenind astfel la sfârşitul secolului al XIX –lea şi primul deceniu al secolului XX, primul nostru artist de o acută modernitate.

Expoziţia Octavian Smigelschi – pictorul Transilvaniei din Casa Argintarului din Bistriţa şi expoziţia de pictură monumentală Octavian Smigelschi – între porţile Orientului şi Renaşterea Occidentului de la Biserica din Herina sunt deschise publicului până în data de 24 septembrie 2016.

Curator expoziție,  Alexandru Constantin CHITUŢĂ

Vă așteptăm cu drag!

MANAGER,
       Gavrilaș Alexandru

2378 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro