Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  71 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Obicei care a dispărut acum un secol, reconstituit în comuna lui Coșbuc, cu urmașii poetului și cu prima mireasă din Nunta Zamfirei

11/10/2015 13:24:23 Bianca SARA  
La Coşbuc a fost reconstituit ieri un obicei agrar care a dispărut în urmă cu un secol. La „Claca Popii” au luat parte mai mulți urmași de-ai poetului, precum și prima mireasă din festivalul Nunta Zamfirei. În spatele proiectului este Iosif Ciunterei, un tânăr îndrăgostit de tradițiile românești, care a mai reconstituit astfel de obiceiuri.

Dis de dimineață, pe străzile comunei Coșbuc mișunau ieri zeci de localnici îmbrăcați în haine tradiționale. Aceștia au sprijinit demersul voluntar și autofinanțat al lui Iosif Ciunterei, care a vrut să reconstituie un obicei care a murit în urmă cu un secol.

Este vorba despre „Claca Popii”, un obicei respectat cu sfințenie până în 1900-1920 în întreaga Transilvanie. Practic, preotul din sat era ajutat de întreaga comunitate la muncile câmpului, mai ales că până acum un secol Slujitorii Domnului nu aveau parte de un salariu și deci nici de un venit stabil.

De câteva ori pe an, de la fiecare casă din sat un gospodar își sacrifica o zi lucrătoare pentru a-l ajuta pe părinte să-și culeagă mălaiul, grâul sau cartofii. Genul acesta de clăci sau ajutoare erau oferite și în sânul comunității, țăranii ajutându-se pe rând, în schimbul unei cotărci cu mălai sau grâu. „Claca Popii” a dispărut atunci când preoții au început să primească salarii din partea statului.

La ora 8:00 dimineața, clăcașii au pornit de la casa preotului cu căruța spre locul unde era plantat porumbul. Acolo, clăcașii s-au apucat de adunat porumbul, care a fost dus în curtea preotului, unde a fost despănușat și mai apoi dus în pod.

După muncă, toți cei prezenți au fost omeniți și s-au pus pe jucat, pe acordurile unui ceteraș adus de preot special pentru a-i distra pe clăcași.

Întreg obiceiul care a fost reconstituit ieri se va transforma într-un documentar ce se va întinde pe mai bine de o oră. Potrivit lui Iosif Ciunterei, tânărul de doar 20 de ani care a pus la cale întreg evenimentul, filmul va fi o dovadă a existenței acestor tradiții, care nu mai pot fi văzute pe viu.

Nici clăcașii nu au fost aleși întâmplător. Printre ei s-au numărat doi urmași ai poetului George Coșbuc, care-i poartă nu doar numele ci și prenumele. De asemenea, printre clăcași s-a numărat și Ana, femeia care a jucat rolul miresei din prima ediție a festivalului Nunta Zamfirei, care a avut loc în 1966 în Coșbuc.

3473 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro