Este preotul care slujeşte în cartierul Luşca din Năsăud şi care se ocupă de 16 ani şi de Peştera Tăuşoare, fiind custodele ei. „La început a fost mai greu pentru oamenii din sat, făceam exerciţii şi antrenamente în nucul din curtea casei parohiale. Dar s-au obişnuit cu ideea că eu sunt preotul care are grijă de peştera Tăuşoare...”
Are 48 de ani, s-a născut la Mangalia, dar a ajuns preot în Luşca, lângă Năsăud. Pasiunea lui pentru peşteri a început în copilăria petrecută în apropiere de peştera Limanu – una dintre cele mai frumoase din România, celebră pentru faptul că se întinde pe 5 etaje: „Este o peşteră labirintică, într-un calcar eocen care are aceeaşi vârstă ca cel din Tăuşoare, doar că e foarte degradat, e ca o plastelină – de-a lungul istoriei şi protoistoriei s-a sculptat mult, antropic în peşteră. Sunt altare getice acolo şi inscripţii paleocreştine. Acolo am început ca şi copil, fiind în apropiere de locul în care m-am născut. Apoi pasiunea a crescut, încet, încet până când am ajuns la Tăuşoare. Am făcut Facultatea de Geografie, m-am specializat, am început o serie de cursuri şi nenumărate alte specializări adiacente necesare funcţiei, cursuri în speologie de custode în arie protejată, administrator arii protejate, asistent comunicare în arii protejate...”, a povestit preotul Crin Theodorescu pentru Bistriţeanul.ro.
Custodele peşterii a transmis şi fiului său, Mihai, în vârstă de 21 de ani, dragostea pentru peşteri: Mihai este şi el speolog şi pasionat de peşteri - fiind şi cea mai tânără persoană care a intrat în peşteră: prima oară când l-a însoţit în Peştera Tăuşoare pe tatăl său avea doar 5 ani şi jumătate.
„Cel mai frumos lucru pe care poţi să-l descoperi în Peştera Tăuşoare eşti tu însuţi... Oamenii cu care am intrat în peşteră sunt, de asemenea, oameni frumoşi... Nu-mi dau seama, sunt atât de multe lucruri incredibil de frumoase în Tăuşoare, încât mi-e greu să mă opresc asupra unuia singur...”, admite Crin Theodorescu.
„Este o peşteră care necesită o foarte bună condiţie fizică, deşi pe majoritatea traseelor nu se foloseşte tehnică alpină... Este o peşteră tectonică, se coboară în ea pe o suprafaţă oblică. Nu avem pereţi verticali de escaladat, iar corzile se folosesc doar pe anumite trasee, dar este o peşteră obositoare şi epuizantă”, explică Crin Theodorescu, adăugând că cea mai scurtă tură de peşteră durează de la 5 la 7 ore, iar cea mai lungă tură la care a participat a durat 4 nopţi şi 5 zile.
Cel mai mare pericol în peşteră pentru un speolog este el însuşi: „Infatuarea, convingerea că ştie totul foarte bine, relaxarea sau neatenţia... Din punct de vedere natural – viiturile reprezintă un mare pericol în peşteri, dar aici nu este cazul. Peştera Tăuşoare se alimentează cu apă prin fisuri foarte mici, aşa că şansa să fim inundaţi în peşteră este mică...", mai spune preotul care se ocupă de peştera Tăuşoare.