Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  36 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



OAMENI în Bistriţa-Năsăud. Crin Theodorescu: „Cel mai frumos lucru pe care poţi să-l descoperi în Peştera Tăuşoare eşti tu însuţi...”

21/05/2016 11:21:19 Ioana BRADEA  
Este preotul care slujeşte în cartierul Luşca din Năsăud şi care se ocupă de 16 ani şi de Peştera Tăuşoare, fiind custodele ei. „La început a fost mai greu pentru oamenii din sat, făceam exerciţii şi antrenamente în nucul din curtea casei parohiale. Dar s-au obişnuit cu ideea că eu sunt preotul care are grijă de peştera Tăuşoare...”

Are 48 de ani, s-a născut la Mangalia, dar a ajuns preot în Luşca, lângă Năsăud. Pasiunea lui pentru peşteri a început în copilăria petrecută în apropiere de peştera Limanu – una dintre cele mai frumoase din România, celebră pentru faptul că se întinde pe 5 etaje: „Este o peşteră labirintică, într-un calcar eocen care are aceeaşi vârstă ca cel din Tăuşoare, doar că e foarte degradat, e ca o plastelină – de-a lungul istoriei şi protoistoriei s-a sculptat mult, antropic în peşteră. Sunt altare getice acolo şi inscripţii paleocreştine. Acolo am început ca şi copil, fiind în apropiere de locul în care m-am născut. Apoi pasiunea a crescut, încet, încet până când am ajuns la Tăuşoare. Am făcut Facultatea de Geografie, m-am specializat, am început o serie de cursuri şi nenumărate alte specializări adiacente necesare funcţiei, cursuri în speologie de custode în arie protejată, administrator arii protejate, asistent comunicare în arii protejate...”, a povestit preotul Crin Theodorescu pentru Bistriţeanul.ro.

Custodele peşterii a transmis şi fiului său, Mihai, în vârstă de 21 de ani, dragostea pentru peşteri: Mihai este şi el speolog şi pasionat de peşteri - fiind şi cea mai tânără persoană care a intrat în peşteră: prima oară când l-a însoţit în Peştera Tăuşoare pe tatăl său avea doar 5 ani şi jumătate.

Cel mai frumos lucru pe care poţi să-l descoperi în Peştera Tăuşoare eşti tu însuţi... Oamenii cu care am intrat în peşteră sunt, de asemenea, oameni frumoşi... Nu-mi dau seama, sunt atât de multe lucruri incredibil de frumoase în Tăuşoare, încât mi-e greu să mă opresc asupra unuia singur...”, admite Crin Theodorescu.

Este o peşteră care necesită o foarte bună condiţie fizică, deşi pe majoritatea traseelor nu se foloseşte tehnică alpină... Este o peşteră tectonică, se coboară în ea pe o suprafaţă oblică. Nu avem pereţi verticali de escaladat, iar corzile se folosesc doar pe anumite trasee, dar este o peşteră obositoare şi epuizantă”, explică Crin Theodorescu, adăugând că cea mai scurtă tură de peşteră durează de la 5 la 7 ore, iar cea mai lungă tură la care a participat a durat 4 nopţi şi 5 zile.

Cel mai mare pericol în peşteră pentru un speolog este el însuşi: „Infatuarea, convingerea că ştie totul foarte bine, relaxarea sau neatenţia... Din punct de vedere natural – viiturile reprezintă un mare pericol în peşteri, dar aici nu este cazul. Peştera Tăuşoare se alimentează cu apă prin fisuri foarte mici, aşa că şansa să fim inundaţi în peşteră este mică...", mai spune preotul care se ocupă de peştera Tăuşoare.

5391 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro