Vine de pe Valea Ţibleşului, are 52 de ani, a lucrat în învăţământ vreme de 17 ani, face parte din Asociaţia de Ovine şi Caprine Spermezeu şi este la curent cu marea filosofie a muntelui, fiind unul dintre invitaţii Conferinţei Naţionale a Forumului Montan din România, desfăşurată vineri la Bistriţa.
Teodor Moldovan îi cunoaşte de ani de zile pe profesorii universitari Radu Rey şi Teodor Maruşca cu care s-a întâlnit de nenumărate ori şi la Braşov dar şi la Vatra Dornei, este la curent cu marea filosofie a muntelui şi a povestit pentru Bistriţeanul.ro despre problemele cu care se confruntă crescătorii de ovine – de la păşunat, la iernat, la importanţa subvenţionării şi a sprijinului financiar pentru ţăranii din Bistriţa-Năsăud.
„Cât se poate îmbunătăţi în prepararea unor produse tradiţionale precum brânza? Depinde de fiecare zonă, depinde cum ştie fiecare să-şi prepare brânza... Fură fiecare dintr-o parte, din alta, combină, mai dă rateuri, mai greşeşte, dar se luptă să facă produse cât mai bune... Dacă avem noroc şi vedem că un produs este bun, mergem mai departe cu acel produs. Mai pierdem, ne acomodăm, revii, încerci din nou - ca-n viaţă...", crede Teodor Moldovan.
„Mă onorează că ediția din acest an a fost organizată în județul Bistrița-Năsăud. Acest lucru arată importanța pe care o are județul nostru în materie de resurse specifice zonei montane și vreau să îi mulțumesc Domnului Prof.univ.dr.h.c. Radu Rey, Președintele Forumului Montan din România și domnului Emil Iugan pentru faptul că au susținut ca județul Bistrița-Năsăud să fie pentru o zi «Capitala Muntelui»”, scria pe pagina sa de Facebook Emil Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, oferind şi câteva date oficiale despre importanța zonei montane pentru județul Bistrița-Năsăud:
- 56,4 % din suprafața județului Bistrița-Năsăud este în zona montană;
- 35.9 % din populația județului Bistrița-Năsăud este în zona montană;
- 79,2% din totalul de 3580 de persoane ocupate în silvicultură și exploatare forestieră în județul Bistrița-Năsăud activează în zona montană;
- în ultimul an cifra de afaceri din silvicultură la nivelul județului Bistrița-Năsăud este de 592,6 milioane de lei, iar peste 85% din aceasta este realizată în zona de munte;
- din 335 de firme care au ca obiect activitatea de silvicultură și exploatare forestieră, 247 au sediul social în zona de munte.