Este elevă în clasa a XII-a la Colegiul „Liviu Rebreanu”, este pasionată de benzile desenate japoneze şi vrea să se specializeze în Game Art şi Game Design. A fost admisă la cinci universităţi din Marea Britanie, iar bistriţenii au ocazia să-i admire creaţiile la Casa Argintarului.
„Desenez de când am reuşit să ţin un creion în mână, asta a fost pasiunea mea, asta m-a atras... De ce personaje? N-aş putea să vă explic – am citit multe benzi desenate japoneze, m-au atras în special ochii personajelor, sunt importanţi în expresia feţei, am foarte multă răbdare şi îmi creează cea mai mare plăcere să lucrez la câte un detaliu sau o bucăţică de desen de 2 cm/2 cm şi câte două ore...”, a explicat pentru Bistriţeanul.ro Raluca Ana Moldovan - care şi-a inaugurat recent o impresionantă expoziţie la Casa Argintarului, fiind totodată una dintre puţinele artiste în devenire din Bistriţa care a fost admisă la cinci universităţi din Marea Britanie.
„Nu am găsit profilul pe care mi l-am dorit la nicio facultate din România, aici nu aveam nicio opţiune şi nu am găsit nici în alte ţări din Europa ceea ce m-a interesat. Cele mai multe şanse să reuşesc în acest domeniu le am dacă urmez o facultate din Anglia”, recunoaşte Ana Raluca Moldovan – tânăra care este conştientă de munca dificilă la care s-a înhămat.
„Trebuie să stăpâneşti multe noţiuni de biologie şi anatomie, trebuie să începi cu bazele, pentru ajunge apoi la desene stilizate. În România nu prea este apreciat acest domeniu, oamenii se uită la desene şi li se par foarte simple, ca o joacă de copii... M-aş bucura dacă ar fi promovat acest gen de artă şi în România...”
Părinţii ei lucrează în domeniul medicinii, au sfătuit-o să urmeze şi ea aceeaşi cale, însă în final s-au resemnat şi i-au promis susţinere totală în ceea ce îşi doreşte să facă, atâta timp cât este fericită.
În viitor, tânăra artistă speră să lucreze în domeniul Game Art – fie la o companie de jocuri, fie ca artist liber-profesionist, dar asta probabil se va decide în timpul facultăţii.
Raluca Ana Moldovan a aplicat pentru Game Art şi Game Design la cinci universităţi din Anglia – Montfort University, Anglia Ruskin University, University Forth Creative Arts, University of Southampton şi Bruner University London, a trimis şi un eseu prin care să-i convingă pe profesorii englezi că este pasionată de aşa ceva, a avut pare şi de scrisori de recomandare din partea profesorilor din domeniu, a impresionat cu portofoliul ei de lucru, şi în final a fost admisă la toate cele 5 universităţi britanice. A ales Montfort University, unde s-a şi prezentat pentru a suţine un examen de desen şi a trecut cu brio de proba în care i s-a cerut să comenteze un tablou.
Game Art-ul sau Game design-ul, mai puţin cunoscut în România, presupune realizarea unor animaţii pe calculator pentru jocurile video, în Occident această artă fiind considerată una dintre cele mai profitabile şi de viitor, pentru că artiştii sunt maeştri în desenul schetelui uman sau a animaţiilor web, antreprenori in Digital Media, desenatori de jocuri sau personaje.
Ceea ce se poate admira la Casa Argintarului reprezintă lucrările realizate pe parcursul a doi ani de zile, în timpul liber, dar și la Școala de Arte, acestea fiind reunite sub titlul „ALB ROȘU”. Tânăra artistă plină de imaginație și idei îndrăznețe își urmează pasiunea și, cu multă muncă şi răbdare, reușește să construiască o realitate din visele ei, utilizând o tematică și stiluri diverse, din care nu lipsesc peisajele, natura moartă sau portretele. Vernisajul a fost admirabil completat de microrecitalul susținut de solistul Vlăduț Sărmaș acompaniat la pian de profesorul Cristian Lepadatu.