Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  20 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015OAMENI din Bistriţa-Năsăud: A fost cam leneş şi taciturn din fire, dar a făcut o descoperire de importanţă mondială

09/07/2016 18:05:29 Ioana BRADEA  
Un om taciturn, foarte curajos, îmbrăcat în salopetă de miner, a făcut o descoperire senzaţională care avea să plaseze judeţul Bistriţa-Năsăud pe harta intereselor majore pentru cercetătorii din întreaga lume. „Era cam leneş, eu eram cu grebla în curte, iar el stătea în pat şi se uita în nişte cărţi...", povestea soţia lui.

Foarte curajos – îi plăcea mult muntele, a ajuns într-o bună zi aici, a dat la o parte un bolovan, a descoperit un fir de abur ieşind dinăuntru – a intrat singur înăuntru şi a cercetat mai bine de un kilometru din ceea ce noi cunoaştem azi drept Peştera Izvorul Tăuşoarelor – a explicat pentru Bistriţeanul.ro, Crin Theodorescu, custodele peşterii.

Soţia învăţătorului Leon Bârte trăieşte, iar ironia sorţii face ca ea să poarte tocmai numele de Varvara – sfânta ocrotitoare a minerilor, în calendarul ortodox: Era o femeie simplă, el era un autodidact, iar când am întrebat-o la un moment dat cum era învăţătorul Leon Bârte, mi-a răspuns că era cam leneş. Cum adică leneş?! «Eu eram cu grebla în curte, iar el stătea în pat şi se uita în nişte cărţi...» N-a spus că citea din cărţi, ci că se uita în ele...:) Mi s-a părut definiţia perfectă, căci ce altceva este lectura dacă nu un act de belvedere? Omul care citeşte este la marginea unei lumi pe care o contemplă, iar lumea aceea aparţine în totalitate autorului...", a mai povestit Crin Theodorescu.

Leon Bârte a iubit foarte mult peştera, a fost şi primul ei îngrijitor, fiind angajat ca paznic al peşterii Izvorul Tăuşoarelor. De altfel, în Sala Bilelor, celebră pentru Bilele de Tăuşoare, în termeni ştiinţifici - noduli sinergetici carbonatici, unici în lume - există o plachetă de bronz care cinsteşte memoria învăţătorului care a descoperit peştera.

După Leon Bârte, din motive politice, Partidul Comunist a numit un alt îngrijitor, pe Toma Ţârca, altfel foarte bun speolog şi mare explorator. Apoi a urmat George Bodiu de pe Valea Gersei, Crin Theodorescu fiind actualul şi cel de-al patrulea custode al Peşterii Tăuşoare din 1955 încoace.

FOTO/VIDEO: Peştera Tăuşoare. Cerul de sub munte. O întâlnire răscolitoare. Pe viaţă şi pe moarte...

Foto - Leon Bârte Peştera Izvorul Tăuşoarelor

9270 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web Director web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2021 Bistrițeanul.ro