Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  167 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



O specialitate de brânză cu „pedigree” spaniol, care s-a născut pe tărâmul lui Don Quijote, va fi produsă în Bistrița-Năsăud

04/03/2016 17:32:14 Bianca SARA  
Bistrițenii au șanse ca începând de anul viitor să se laude cu o specialitate de brânză cel puțin deosebită. Aceasta este„inspirată” de un tip de brânză din Spania, care s-a născut tocmai pe tărâmul lui Don Quijote și va fi produsă în... Ardan.

Producătorii din Ardan pregătesc surprize pentru 2017. Este vorba despre un sortiment nou de brânză, care nu se mai face niciunde în România. Sortimentul este inspirat tocmai din Spania, din La Mancha, tărâmul lui Don Quijote.

În spatele acestui preparat este un fost profesor și colonel în rezervă, Petre Cătineanu, care și conduce cooperativele de fermieri și agricultori din Ardan. Acest tip de brânză este realizat din lapte de oaie, secretul său fiind maturarea.

Brânza este păstrată cel puțin 60 de zile în depozite subterane. Brânza Manchego, sortimentul care i-a inspirat pe oierii din Ardan, se vinde cu 50 de euro kilogramul.

„Ceva asemănător am văzut în Spania, în zona La Mancha, dar şi în Irlanda. Nu se ştie exact de unde vine această reţetă, bătrânii băgau aceste brânzeturi în nişte grote, acolo se matura. Din câte ştiu, acest tip de brânză a fost realizat prima dată din greşeală. A fost realizat în timpul migraţiei popoarelor. Unii îşi ascundeau produsele lactate în grote. Cum nu au putut să revină decât după un timp, natura şi-a făcut treaba şi a dat naştere la acest produs”, explică profesorul Petre Cătineanu.

Bistrițenii vor avea ocazia să guste minunatul sortiment abia anul viitor, brânza având nevoie de luni bune pentru maturare. Aceasta se va numi cel mai probabil „Brânză de Ardan”.

„Brânza de Ardan” se coace în… peșteră

Această brânză trebuie maturată la temperatură constantă timp de 6 luni sau un an, nu mai puţin de două luni. Se face doar din lapte de oaie şi cheag natural. E diferită de ce există pe piaţa românească, pentru că românii nu produc brânză tare, presată, cum este aceasta. Secretul este maturizarea de lungă durată, presarea şi procedura: se scoate zerul de acolo, se încălzeşte până la 30 de grade”, mai spune fostul profesor.

Momentan, Petre Cătineanu încearcă să găsească o soluție pentru aceste depozite subterane, în care urmează să se matureze brânza. Fiind un produs nemaiîntâlnit în România, nu prea există nici specialiști care să știe construi un astfel de depozit subteran.

„E destul de greu din punct de vedere energetic să menţii temperatura constantă timp de câţiva ani, numai depozitele subterane pot face asta. Dacă o ţinem în depozite subterane va fi şi o cheltuială de energie foarte mică, pentru că de la un metru şi jumătate în jos se menţine temperatura şi iarna şi vara. Dacă este cazul, pentru a regla temperatura sunt suficiente câteva celule fotovoltaice”, completează fostul profesor. 

 

Foto: gourmetfoodstore.com

 

 

3479 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro