Bistrițenii au șanse ca începând de anul viitor să se laude cu o specialitate de brânză cel puțin deosebită. Aceasta este„inspirată” de un tip de brânză din Spania, care s-a născut tocmai pe tărâmul lui Don Quijote și va fi produsă în... Ardan.
Producătorii din Ardan pregătesc surprize pentru 2017. Este vorba despre un sortiment nou de brânză, care nu se mai face niciunde în România. Sortimentul este inspirat tocmai din Spania, din La Mancha, tărâmul lui Don Quijote.
În spatele acestui preparat este un fost profesor și colonel în rezervă, Petre Cătineanu, care și conduce cooperativele de fermieri și agricultori din Ardan. Acest tip de brânză este realizat din lapte de oaie, secretul său fiind maturarea.
Brânza este păstrată cel puțin 60 de zile în depozite subterane. Brânza Manchego, sortimentul care i-a inspirat pe oierii din Ardan, se vinde cu 50 de euro kilogramul.
„Ceva asemănător am văzut în Spania, în zona La Mancha, dar şi în Irlanda. Nu se ştie exact de unde vine această reţetă, bătrânii băgau aceste brânzeturi în nişte grote, acolo se matura. Din câte ştiu, acest tip de brânză a fost realizat prima dată din greşeală. A fost realizat în timpul migraţiei popoarelor. Unii îşi ascundeau produsele lactate în grote. Cum nu au putut să revină decât după un timp, natura şi-a făcut treaba şi a dat naştere la acest produs”, explică profesorul Petre Cătineanu.
Bistrițenii vor avea ocazia să guste minunatul sortiment abia anul viitor, brânza având nevoie de luni bune pentru maturare. Aceasta se va numi cel mai probabil „Brânză de Ardan”.
„Brânza de Ardan” se coace în… peșteră
„Această brânză trebuie maturată la temperatură constantă timp de 6 luni sau un an, nu mai puţin de două luni. Se face doar din lapte de oaie şi cheag natural. E diferită de ce există pe piaţa românească, pentru că românii nu produc brânză tare, presată, cum este aceasta. Secretul este maturizarea de lungă durată, presarea şi procedura: se scoate zerul de acolo, se încălzeşte până la 30 de grade”, mai spune fostul profesor.
Momentan, Petre Cătineanu încearcă să găsească o soluție pentru aceste depozite subterane, în care urmează să se matureze brânza. Fiind un produs nemaiîntâlnit în România, nu prea există nici specialiști care să știe construi un astfel de depozit subteran.
„E destul de greu din punct de vedere energetic să menţii temperatura constantă timp de câţiva ani, numai depozitele subterane pot face asta. Dacă o ţinem în depozite subterane va fi şi o cheltuială de energie foarte mică, pentru că de la un metru şi jumătate în jos se menţine temperatura şi iarna şi vara. Dacă este cazul, pentru a regla temperatura sunt suficiente câteva celule fotovoltaice”, completează fostul profesor.
Foto: gourmetfoodstore.com