De azi bistrițenii pot să viziteze două expoziții ale celebrului sculptor Ingo Glass – inaugurate ieri după-amiază, la Galeria Arcade 24 și în curtea Muzeului Județean. „Cum este posibilă o simfonie atât de bogată, cu atât de puține elemente?” s-a întrebat istoricul Vasile Duda, prezentând lucrările lui Ingo Glass. Răspunsul vă aparține...
29 de lucrări ale sculptorului Ingo Glass au fost inaugurate ieri după-masă la Galeria Arcade 24 din Piața Centrală – printre care și un exemplar din celebrele „Catedrale” care l-au făcut faimos pe Ingo Glass – și alte 9 sculpturi de mai mari dimensiuni îi așteaptă pe bistrițeni în curtea Muzeului Județean.
O simfonie incredibil de bogată, compusă din trei forme cărora Ingo Glass le-a atașat culoarea potrivită – după cum a remarcat istoricul Vasile Duda în deschiderea expoziției pe care a prezentat-o ca fiind una dintre acele rare expoziții care te invită să revii, să-i descoperi și să-i înțelegi aerul de prospețime, de nou, de suplețe și modern în care tehnica își spune armonios cuvântul într-o relație tulburătoare cu arta.
„Mai departe decât a făcut-o Brâncuși – nu se poate abstractiza în artă” a remarcat și Ingo Glass, recunoscând că Brâncuși este idolul său și că s-a chinuit ani mulți să depășească abstractul ascuns în Oul celebrului sculptor român. „Dar nu am reușit decât să fac un pas înapoi și să mă concentrez asupra pătratului, pe care îl consider o adevărată Mecca a formei, din care se poate decupa orice, inclusiv un cerc pozitiv sau un cerc negativ...” a mai spus Ingo Glass.
„Dacă te plimbi printre lucrările lui Brâncuși – de la Coloana Infinitului spre Masa Tăcerii – ajungi și tu un element al ansamblului sculptural... Același lucru mi l-am dorit și pentru lucrările mele” a mărturisit sculptorul aflat pentru prima oară la Bistrița.