După ce a impus cu succes „Legea Colectiv”, deputatul PMP Ionuț Simionca încearcă să modifice și Legea privind venitul minim garantat: „S-ar crea astfel premisele pentru creșterea stimei de sine a celor mai defavorizați membri ai comunității care trăiesc din ajutor social”, consideră deputatul bistrițean.
După ce a impus cu succes „Legea Colectiv”, deputatul PMP Ionuț Simionca încearcă să modifice și Legea privind venitul minim garantat, convins că stimularea vieții active trebuie să fie o sarcină permanentă pentru forul legislativ. „Scopul prezentei propuneri legislative este să reglementeze participarea pe o piață a muncii mai extinsă a persoanelor apte de muncă din rândul familiilor beneficiare de ajutor social, care au obligația de a presta lunar, la solicitarea primarului, acțiuni sau lucrări de interes local...”, a precizat deputatul Ionuț Simionca astăzi, într-o conferință de presă.
Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat este eliptică în legătură cu sfera de aplicare a beneficiarilor direcți, motiv pentru care deputatul bistrițean își dorește un amendament care să umple această lacună legislativă.
Preluând un model american, deputatul Ionuț Simionca are de gând să le propună colegilor săi parlamentari inițiativa care să le permită societăților comerciale sau regiilor autonome să selecteze persoanele care să efectueze acțiunile sau lucrările în orele de muncă repartizate.
Inițiativa aduce ca noutate obligarea primarilor de a publica pe site-ul propriu o serie de documente privind munca asistaților social. Ar fi benefic și pentru cei care muncesc – consideră deputatul Ionuț Simionca – pentru că aceștia, fiind obligați să muncească și în beneficiul societăților, inclusiv a societăților cooperativă, ar avea șansa de a-și reevalua capacitățile: „S-ar crea astfel premisele pentru creșterea stimei de sine a celor mai defavorizați membri ai comunității care trăiesc din ajutor social, astfel încât aceștia să devină membri activi ai comunității și persoane care generează venituri. Se creează premisele pentru continuarea relației cu firmele respective, în condițiile în care aceste persoane înțeleg că munca lor este necesară și că ar putea fi răsplătită la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Mai mult, firmele sunt cointeresate să obțină o forță de muncă relativ ieftină, în condițiile unei piețe a muncii care este cuprinsă de o criză profundă de forță de muncă. În plus, bugetul local obține o nouă sursă de finanțare...”, susține Ionuț Simionca.
La nivelul județului Bistrița-Năsăud, în decembrie 2017 în evidențele Ministerului Muncii figurau 2.406 de asistați social.