Nu îi cunoștea. Pur și simplu au abordat-o și i-au spus că au citit totul pe Bistrițeanul.ro, au urmărit câteva luni de zile rubrica, au fost foarte impresionați, le-a plăcut mult iar, în final, au venit și cu o propunere irezistibilă:
Nadia Urian Linul, autoarea care vă delectează săptământal cu frânturi din viața, destinul și poveștile satelor de pe aceste meleaguri are parte de o nouă bucurie în plan profesional.
Satisfacția profesoarei din Cristeștii Ciceului este cu atât mai mare cu cât poveștile sale publicate săptămânal de Bistrițeanul.ro au atras atenția grupării literare conduse de Romeo Ioan Roșiianu, în Baia Mare. Bistrițeanca s-a numărat printre laureații premiilor eCreator 2017, primind recent un premiu pentru proză în cadrul festivității Ambasadorii Maramureșului.
Cei de la Cenaclul eCreator din Baia Mare i-au și propus, de altfel, să reunească toate Poveștile din Sat într-o carte.
„Mi-a trecut prin minte și mie așa ceva, dar nu știam exact cum să procedez, mă întrebam ce editură din Cluj ar fi putut fi interesată... În final s-a întâmplat să mă contacteze domnul Romeo Roșiianu, nu îl cunoșteam, mi-a spus că a urmărit Poveștile din Sat publicate în Bistrițeanul.ro, i-au plăcut și mi-a propus să le publicăm într-o carte. O propunere irezistibilă, cu care am fost de acord imediat... M-a bucurat tare mult, pentru că a fost vorba de multă muncă la mijloc...”, a povestit Nadia Urian, autoarea Poveștilor din Sat.
Aproape 50 de Povești au fost deja publicate într-un prim volum intitulat „Povești din Sate”, despre care Romeo Roșiianu scria că ar cântări „cât o adevărată întoarcere la origini, la satul arhetipal...”: „Poveşti din sate” – o carte cu care bistriţeanca Nadia Urian Linul trage semnale de alarmă pentru întoarcerea la timpul şi spaţiul pierdut, un proiect la care s-a angajat încă de la debutul său. Primele semne de ataşament faţă de aceste valori ancestrale le-a dat în anul 2013, cu romanul „Spin”, roman deja aflat la a cincea sa ediţie, fapt ce vorbeşte de la sine despre o scriitoare de succes, o scriitoare ancorată-n real, despre un autor aplecat asupra destăinurii, dar şi capabil să construiască imagini de forţă şi să învie, să creeaze sau să recreeze personaje viabile, naturale, uşor de descifrat, ale căror portrete fizice şi morale se întregesc şi împlinesc cu fiece pagină dată...”, mai semnalează Romeo Roșiianu într-un amplu studiu pe care îl puteți consulta pe eCreator.ro.
„Pentru că nu au încăput toate poveștile într-un singur volum, va urma un al doilea, cu titlul „Satele cu povești”. Pregătim, în curând, o lansare a celor două volume și la Bistrița...”, ne-a mai mărturisit autoarea.