Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  155 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



O poveste pentru fiecare loc: Zeiţa vinului de Lechinţa

21/04/2013 16:29:03  
Bistrițeanul.ro va prezintă poveștile de la concursul "O poveste pentru fiecare loc", organizat de deputatul Stelian Dolha cu scopul de a promova turismul în Bistriţa-Năsăud. Astăzi puteți citi povestea care s-a clasat prima în top-ul preferințelor juriului acestui concurs.

Zeiţa vinului de Lechinţa

Uşa scârţâie. Se deschide. Lumina pătrunde în spaţiul rece, întunecat, din subsolul casei. În faţă, un raft plin de sticle. De vin. Un loc plin de zeiţe, care mai de care mai bătrâne, mai prăfuite de cenuşa anilor. Raftul luminat este acoperit de o umbră. Umbra gândurilor. Iar gândul, luând chipul şi asemănarea unui om, alege:

– O mie şapte sute şaizeci, o mie şapte sute nouăzeci, o mie şapte sute opt zeci şi opt, o mie şapte sute nouăzeci şi nouă, o mie şase sute, da!

Cu o mână sticla este atent ţinută, iar cu cealaltă bine curăţată. Uşa se închide până la următoarea dată când va fi sete de vin cu poveste.

În casă e cald. După ce vinul s-a plimbat în susul şi în josul sticlei, poc! Se trezeşte la viaţă, ţâşneşte din sticlă, se înalţă în stropi mărunţi şi spumaţi până în tavanul încăperii... Cu un cântec dulce, el sărută pe fiecare, lăsându-i mai apoi pe toţi cu buzele roşii, înmuiate...

Zeiţa îşi mişcă aripile din frunze de struguri şi zboară. Pleacă. Se înalţă. Deasupra noastră, deasupra norilor, în văzduh. De acolo, de sus, de după nori, ea ne vede. Vede cum iarba creşte, cum florile se deschid, cum oamenii muncesc, cum via rodeşte, cum frunzele viţei de vie înverzesc. Şi iată o rază de soare! Zeiţa se lasă învăluită de căldura şi lumina ei. Rumenită îndeajuns, ea se aşază pe un nor negru de ploaie apărut de nicăieri. Picurii de apă îi înconjoară trupul firav. De la spate, vântul îi împinge aripile şi o ispiteşte să zboare. Să privească, să caute. Să-şi găsească un loc înalt de unde să vegheze.

Vede un turn. Mare, înalt, impunător. Pe un deal, înconjurată de ziduri groase, e o biserică. E Biserica Evanghelică de pe dealul Lechinţei.
Zboară acolo, lăsând în urma ei, vântul să-i împrăştie praful de lumină care-i iese din aripi. Întră în turn. Cu ochii desenaţi parcă din culoarea cerului, vede pe dealul din dreapta o vie. Îşi mută privirea în partea stângă: o altă vie. În faţa ei, în depărtare, pe dealul cel mai înalt vede cea mai întinsă vie. Dar toate viile erau aproape sterpe, îmbătrânite ca de un blestem.

Zeiţa îşi mai întoarce capul o dată, acoperă via înaltă cu aripile ei şi vede un deal trist. Un deal cu pământ bun, acoperit doar de verdele iarbii mici şi de frunzele vechi ale copacilor care au fost odată. Şi o mâhnire prelungă o cuprinde: aici ar fi trebuit să fie rod!

Soarele îşi făcea loc printre frunzele de viţă ce o învăluiau pe Zeiţă. Sclipirea lui îi lumină faţa frumoasei trezind-o. Era dimineaţă. Ridicându-se de pe patul de frunze învelit în parfum de struguri, ea îşi desmorţeşte aripile ce o vor duce astăzi pe dealurile dimprejurul Lechinţei.

Pulberea din razele de soare pe care Zeiţa le lăsa în urma sa făceau ca florile să se deschidă ziua mai parfumate, iar aerul să primească o oarecare strălucire. Era o pulbere ca de stele, mici grăunţe aurite reflectându-se în apa râului care curge prin mijlocul Lechinţei. Zeiţa începuse să împartă vraja rodirii peste acele locuri.

De sus, din zbor, de unde-şi privea Zeiţa dealurile, se vedea cum peste pământul proaspăt, viţele de vie, proaspăt ivite, erau ca nişte plase, în ochiul cărora se zăreau pete de un mov copt – strugurii. Îşi luă forma unuia dintre aceste fructe, lăsând copiii şi oamenii mari să poarte de grijă pe mai departe, când va creşte, când va fi să-i pregătească chiorchinul pentru strâns. Se desprinse curând de plasa de struguri, lăsând câteva seminţe să încolţească sub locul unde a stat preschimbată.

Aripile de viţă o înălţară din nou în văzduh. Soarele, care îşi pregătea ascunzişul, o trimise parcă pe dealul înalt, care se vedea, din turnul Zeiţei, a fi plin cu vie veche. Pământul brun, izvorul de după copacul umbros al dealului şi faptul că soarele îşi scălda îndelung razele pe întinsul lui arătau că acela era locul unde viţa ar fi fost roditoare. Din înaltul turnului se vedeau doar viţele care acum stăteau supărate, bolnave, uscate. Erau viţe care au avut struguri şi care au făcut vin. Au făcut.

Ochii zeiţei se umeziră. Pe obraz i se prelinse o lacrimă. Căzu pe pământ. Din lacrima care se pierdu printre firele mici de iarbă răsări un mic şi tânăr fir cu o frunză fragilă de viţă de vie. O viţă fragedă şi, totuşi, îndrăzneaţă. Lăstarul se inmulţi. De sub pământ, alte şi alte fire de viţă de vie îşi făcură apariţia. Salutau noua lor lume.

Turnul Zeiţei deveni, parcă mai frumos, mai vizibil, mai preţios când aceasta văzu că recolta i se înmulţeşte răspândindu-se pe toate dealurile şi făcându-le din nou verzi, pline de viaţă. Din aripile mai verzi şi mai frumoase ca niciodată, ieşi lumina de la soare bogată, vântul dându-i avânt mare încât să se înalţe iar. Ajunse pe un nor. Chemă pe Soare, pe Vânt şi pe Norii cu Ploaie să i se alăture.

– Norilor de Ploaie, revărsaţi-vă apa peste tărâmurile de vie! Aruncă, tu, Soare, căldura ta peste boabele crude din ciorchinele mele! Du, tu, Vântule, seminţele pe toate câmpurile!

Ploaia făcu lăstarii de viţă-de-vie mari. Soarele lăsa boabele să i se scalde în raze, să se înmulţească, să se rotunjească şi să-şi îmbujoreze pieliţa ulce. Din turnul său, Zeiţa admira şi avea grijă, zi de zi, de Împărăţia sa. An de an, Zeiţa făcea recolta mai bogată, mai bună. Strugurii avea boabe mari şi dulci din care Vinul de Lechinţa a devenit cunoscut în ţară. Zeiţa a trimis, mai apoi Vântul să împrăştie seminţele şi pe alte dealuri făcând recoltele mari, mai mari, tot mai mari. Oamenii care se ocupau de vin primeau în fiecare zi comenzi multe, ajungând ca în curând Vinul de Lechinţa să fie cunoscut şi în afara ţării.

Mulţi ani Zeiţa a avut grijă ca viile, strugurii şi vinul să fie cunoscute şi să aducă vizitatori curioşi în comuna noastră.
La temelia bisericii unde Zeiţa a locuit, a prins rădăcini, s-a înălţat o viţă mare de vie. Cu frunze groase, ramuri dese şi struguri de un mov-copt, aşa cum a fost ea prima dată, o viţă nobilă lăsată să o bată soarele, să o ude norii negri de ploaie, iar vântul să-i împrăştie trupul.

În această viţă-de-vie se întrupă Zeiţa, dornică să rămână pentru totdeauna în aceste locuri.

Maria Veronica TOK

4913 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro