Tradițiile autentice din Ardeal nu vor dispărea prea curând, cu siguranță! Cinci grupuri folclorice din Bistrița, Șieu, Șieuț și Alba Iulia s-au prezentat în această dimineață în Sala festivă de la Casa Sindicatelor încărcați de bunătăți: sarmale, cozonaci, pâine coaptă pe vatră, balmoș și prăjituri!
La Casa de cultură a Sindicatelor se desfășoară, în aceste momente, Festivalul-concurs interjudeţean al cântecului, dansului şi obiceiurilor tradiţionale intitulat „Valori etnografice în comunităţile tradiţionale”, ajuns la ediţia a VII-a, care face parte a unui proiect mai amplu derulat de Asociația Armonia.
Cuvântul de deschidere i-a aparținut directorului Claudiu Șular de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” care i-a prezentat pe invitați și pe jurați iar cei care au deschis concursul au fost chiar gazdele – elevii de la „Tudor Jarda” care au prezentat secvențele unui străvechi obicei autentic: șezătoarea. Elevii bistrițeni au explicat la început câteva detalii tehnice despre șezătoare după care au trecut la fapte: au cântat, au colindat, fetele au anunțat care cu cine se mai mărită în sat, au făcut o demonstrație de artă culinară arătând cum se înfășoară găluștile – sarmalele în foi de viță, au făcut și un descântec pentru a-i atrage și pe flăcăi la șezătoare iar în final au smul aplauze din partea publicului prezent.
La fel de impresionant s-au prezentat și elevii clasei a VII-a din Șieu, care au pus în scenă o adevărată piesă de teatru reprezentând obiceiul tradițional „măsura oilor de pe Valea Șieului”. Copiii și-au adus pe scenă inclusiv ceaunul și ciubărul cu care se măsoară laptele pentru a-l alege pe cel mai gospodar „cârmaci”.
Tot o șezătoare au prezentat și elevii din Șieuț, care au demonstrat, de asemenea, că tradițiile și obiceiurile străvechi sunt bine-cunoscute de ei încă de pe băncile școlii dar au evocat și figura emblematică a preotului și profesorului Vasile Gordon.
Festivalul continuă până la ora 14.00 când juriul va avea de deliberat și de acordat premiile pentru cele cinci grupuri artistice care au prezentat azi, cu multă emoție și talent, câteva dintre cele mai frumoase obiceiuri ale străbunilor noștri.