Timp de o săptămână, 6 profesori din Bistriţa, Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş vor fi iniţiaţi în tainele unei meserii pe cale de dispariţie: acordeurii de piane. Maestrul care le va dezvălui misterele acestei arte este un japonez – Yasuo Suzuki, care soseşte astăzi la Bistriţa, special pentru acest curs.
Mâine începe Şcoala de la Bistriţa iar Gavril Ţărmure, preşedintele Societăţii de Concerte şi iniţiatorul proiectului l-a invitat pe maestrul japonez Yasuo Suzuki să susţină, timp de o săptămână, cursuri pentru cei care vor să înveţe tainele acestei arte.
„Este o meserie pe cale de dispariţie” precizează Gavril Ţărmure, adăugând că Yasuo Suzuki a lucrat zeci de ani în două dintre cele mai cunoscute fabrici producătoare de piane japoneze: Kawai şi Yamaha.
Pentru că nu vorbeşte decât japoneză, maestrul va fi însoţit de dirijorul Yusei Koide, un prieten mai vechi al Societăţii de Concerte Bistriţa, care va traduce în engleză cursanţilor mesajul lui Yasuo Suzuki şi, spre finalul săptămânii, va susţine şi un concert la Sinagoga din Bistriţa.
Yasuo Suzuki a fost cel care a ales şi pianul existent în acest moment la Sinagogă, l-a instalat personal şi îl acordează în fiecare an cu o minuţiozitate de artist. „Şi pianinele Liceului de muzică Tudor Jarda vor fi acordate de maestrul japonez” afirmă Gavril Ţărmure, adăugând că „Yusei Suzuki urmează să selecteze una sau două dintre cele 6 persoane participante la training – pentru o excursie în Japonia, la fabrica sa privată de piane, pentru că, de ceva vreme, dumnealui şi-a deschis o mică întreprindere unde se ocupă personal de fabricarea pianelor.”
Bistriţenii care şi-au dorit să se iniţieze în arta acordării de piane sunt Lidia Pavăl şi Claudiu Barabaş – profesori la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din Bistriţa.