Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  317 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



O Menţiune şi două Premii Speciale pentru Bistriţa, la Olimpiada de Literatură Maghiară „Mikes Kelemen”

23/04/2017 14:16:26 Ioana BRADEA  
Palatul Culturii a găzduit în această dimineaţă premierea celor mai buni elevi care au participat la Bistrița, la faza națională a Olimpiadei de Limbă și Literatură Maghiară „Mikes Kelemen”. Pe podium au urcat şi două eleve de la Colegiul „Andrei Mureşanu”, Bistriţa.

Olimpiada de Limbă și Literatură Maghiară „Mikes Kelemen” s-a încheiat în această dimineaţă la Palatul Culturii, unde cei mai buni dintre elevi au urcat pe scenă pentru a culege roadele muncii lor.

La eveniment au participat 144 elevi reprezentând 17 județe – printre care şi 7 elevi din Bistriţa-Năsăud, între care s-au remarcat, cu rezultate deosebite – Agnes Müller (clasa a VIII-a), care a cucerit o Menţiune şi un Premiu Special, dar şi Kristina Uhelszki (clasa a X-a), care a cucerit un Premiu Special. Cele două eleve sunt pregătite de profesoarele Enikő Sztankovsky şi Eva Rus Poenar.

Premiile au fost oferite de Ministerul Educaţiei (de la 65 până la 150 de lei), de Primăria Bistriţa (care a oferit 35 de premii cu valoare între 100 şi 200 de lei), dar şi de sponsorii şi partenerii evenimentului.

La festivitatea de premiere au participat Éva Nagy, director în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, dr. Emese Fazakas, conferențiar universitar la Departamentul de Limba maghiară și lingvistică al Facultății de Litere, UBB, inspector școlar general adjunct profesor Deák Zoltán, Antal Attila, director adjunct la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” şi deputatul Benedek Zakarias.

Elevii și invitații au avut parte, în cele trei zile petrecute la Bistriţa, de un program variat, vizitând orașul şi participând la o excursie în care s-au bucurat de diferite obiective reprezentative pentru istoria și cultura județeană (Parcul dendrologic din Arcalia, Biserica Evanghelică Herina, monumentul „Cserhalom”, Țigău etc).

Olimpiada de Limbă și Literatură Maghiară „Mikes Kelemen” a fost organizată în colaborare cu Primăria Municipiului Bistrița și susținut de Fundația Communitas, Asociația Datura Bistrița, Teraplast, Romfulda, Transilvania Print, Hotel Metropolis, Mr.Stone, Chiuloasa, Fishermans, Editura Kriterion, Fundația Bocskai, ProZselyk, MADISZ (UDTM), Fundația Culturală Bistrița.

Kelemen Mikes (1690-1761) s-a născut la Zagon (Trei Scaune/Transilvania), intrând în serviciul principelui Francisc Rakoczy II, conducătorul „Revoltei curuților” (1703-1711) împotriva dominației Habsburgilor austrieci în Ungaria și Transilvania. După moartea prințului în exilul turcesc (1735), Kelemen a continuat să-l slujească pe fiul acestuia, Iosif.

În timpul războiului austro-turc din 1735-1739, Iosif Rakoczy a fost recunoscut de sultanul Mahmud I ca principe al Transilvaniei și trimis să cucerească provincia în 1737. În suita lui Rakoczy, Kelemen a străbătut Dobrogea otomană de la sud spre nord, până la Cernavodă, de unde a fost trimis în misiune la Constantin Mavrocordat, domnul Țării Românești și vasal otoman.

După ce a fost înfrânt de Habsburgi, Rakoczy s-a întors la Cernavodă, unde era cantonată armata marelui vizir și unde a și murit, în noiembrie 1738. Conform modei epocii, călătorul secui Mikes Kelemen și-a scris memoriile sub forma a 207 scrisori adresate unei mătuși.

Prima ediție maghiară a fost cea publicată în 1794 la Szombatheli. În România, epistolele referitoare la Țara Românească, Moldova și Dobrogea au fost traduse parțial în 1909 de O. Prie în revista „Unirea” din Blaj. Apoi, prințul C. I. Karadja i-a dat dispoziție lui Alecu Russo, arhivar la fostul consulat general român din Budapesta, să traducă scrisorile din Cernavodă, Iași și București, pe care le-a publicat în 1923 în „Analele Dobrogei”. Ș. Khell a reluat în 1939 edițiile Prie și Karadja în „Convorbiri literare”. În perioada postbelică, au apărut cinci ediții ale Scrisorilor din Turcia, în 1955, 1963, 1967, 1974 și 1980, ultimele două aparținând lui Daniel Veress. 

6891 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro