Palatul Culturii a găzduit în această dimineaţă premierea celor mai buni elevi care au participat la Bistrița, la faza națională a Olimpiadei de Limbă și Literatură Maghiară „Mikes Kelemen”. Pe podium au urcat şi două eleve de la Colegiul „Andrei Mureşanu”, Bistriţa.
Olimpiada de Limbă și Literatură Maghiară „Mikes Kelemen” s-a încheiat în această dimineaţă la Palatul Culturii, unde cei mai buni dintre elevi au urcat pe scenă pentru a culege roadele muncii lor.
La eveniment au participat 144 elevi reprezentând 17 județe – printre care şi 7 elevi din Bistriţa-Năsăud, între care s-au remarcat, cu rezultate deosebite – Agnes Müller (clasa a VIII-a), care a cucerit o Menţiune şi un Premiu Special, dar şi Kristina Uhelszki (clasa a X-a), care a cucerit un Premiu Special. Cele două eleve sunt pregătite de profesoarele Enikő Sztankovsky şi Eva Rus Poenar.
Premiile au fost oferite de Ministerul Educaţiei (de la 65 până la 150 de lei), de Primăria Bistriţa (care a oferit 35 de premii cu valoare între 100 şi 200 de lei), dar şi de sponsorii şi partenerii evenimentului.
La festivitatea de premiere au participat Éva Nagy, director în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, dr. Emese Fazakas, conferențiar universitar la Departamentul de Limba maghiară și lingvistică al Facultății de Litere, UBB, inspector școlar general adjunct profesor Deák Zoltán, Antal Attila, director adjunct la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” şi deputatul Benedek Zakarias.
Elevii și invitații au avut parte, în cele trei zile petrecute la Bistriţa, de un program variat, vizitând orașul şi participând la o excursie în care s-au bucurat de diferite obiective reprezentative pentru istoria și cultura județeană (Parcul dendrologic din Arcalia, Biserica Evanghelică Herina, monumentul „Cserhalom”, Țigău etc).
Olimpiada de Limbă și Literatură Maghiară „Mikes Kelemen” a fost organizată în colaborare cu Primăria Municipiului Bistrița și susținut de Fundația Communitas, Asociația Datura Bistrița, Teraplast, Romfulda, Transilvania Print, Hotel Metropolis, Mr.Stone, Chiuloasa, Fishermans, Editura Kriterion, Fundația Bocskai, ProZselyk, MADISZ (UDTM), Fundația Culturală Bistrița.
Kelemen Mikes (1690-1761) s-a născut la Zagon (Trei Scaune/Transilvania), intrând în serviciul principelui Francisc Rakoczy II, conducătorul „Revoltei curuților” (1703-1711) împotriva dominației Habsburgilor austrieci în Ungaria și Transilvania. După moartea prințului în exilul turcesc (1735), Kelemen a continuat să-l slujească pe fiul acestuia, Iosif.
În timpul războiului austro-turc din 1735-1739, Iosif Rakoczy a fost recunoscut de sultanul Mahmud I ca principe al Transilvaniei și trimis să cucerească provincia în 1737. În suita lui Rakoczy, Kelemen a străbătut Dobrogea otomană de la sud spre nord, până la Cernavodă, de unde a fost trimis în misiune la Constantin Mavrocordat, domnul Țării Românești și vasal otoman.
După ce a fost înfrânt de Habsburgi, Rakoczy s-a întors la Cernavodă, unde era cantonată armata marelui vizir și unde a și murit, în noiembrie 1738. Conform modei epocii, călătorul secui Mikes Kelemen și-a scris memoriile sub forma a 207 scrisori adresate unei mătuși.
Prima ediție maghiară a fost cea publicată în 1794 la Szombatheli. În România, epistolele referitoare la Țara Românească, Moldova și Dobrogea au fost traduse parțial în 1909 de O. Prie în revista „Unirea” din Blaj. Apoi, prințul C. I. Karadja i-a dat dispoziție lui Alecu Russo, arhivar la fostul consulat general român din Budapesta, să traducă scrisorile din Cernavodă, Iași și București, pe care le-a publicat în 1923 în „Analele Dobrogei”. Ș. Khell a reluat în 1939 edițiile Prie și Karadja în „Convorbiri literare”. În perioada postbelică, au apărut cinci ediții ale Scrisorilor din Turcia, în 1955, 1963, 1967, 1974 și 1980, ultimele două aparținând lui Daniel Veress.