Angajații firmei care se ocupă de reabilitarea pasajelor și a celor trei axe turistice pietonale, au început zilele acestea construirea fântânii arteziene care va fi amplasată pe pietonalul Liviu Rebreanu. Deocamdată aici a apărut o groapă uriașă însă până în vară vom avea o fântână arteziană medievală.
Municipalitatea explică că groapa extrem de adâncă, săpată zilele acestea de angajații de la TCI, va fi de fapt camera pompelor care vor alimenta fântâna arteziană, viitoarea fântână nefiind atât de adâncă.
Fântâna arteziană de pe pietonalul Liviu Rebreanu, este una dintre cele cinci prevăzute în proiectul de reabilitare a pasajelor și construire a celor trei axe turistice. Ea va avea o macheta în bronz, ștanțată a municipiului Bistriţa, cufundată în apă.
Proiectul "Regenerarea urbană a centrului istoric Bistrița, axa turistică 1,2,3," are o valoare de peste 10 milioane de euro și vrea să valorifice moștenirea istorică și culturală a orașului prin reabilitarea și punerea în valoare a pasajelor istorice ale orașului și crearea a trei axe denumit Axa Coroanei, Axa Artelor și Axa Breslelor.
Prin acest proiect sunt prevăzute modernizarea a zece pasaje istorice, reabilitarea a peste 14.000 de metri pătrați de spațiu pietonal și creearea a cinci fântâni arteziene pe traseul axelor turistice.
”Fântâna de pe pietonalul va avea macheta în bronz a stampei municipiului Bistriţa cufundată în apă. Este ceva simbolic, se spunea în trecut că Bistriţa este scăldată de mai multe pâraie care alimentau morile din zonă" explica la lansarea proiectului primarul Ovidiu Crețu.
Lucrările sunt realizate de un grup de cinci firme din Cluj, Iași și Sălaj, liderul fiind SC TCI Contractor General SA din Cluj și acestea vor fi finalizate până în vara acestui an.