În viziunea unei importante agenţii de ştiri, o editură din Bistriţa se numără printre instituţiile care au publicat în acest an cele mai frumoase şi elegante volume. Între cele 11 nominalizări ale topului, 3 au fost publicate de editura bistriţeană:
Dintre superlativele anului 2016 în poezie, în viziunea Mediafax, nu lipsesc nici de această dată, bistriţenii: Lucian Vasilescu de la Mediafax a întocmit un top al celor mai frumoase şi importante apariţii editoriale ale anului 2016, iar 4 dintre acestea au legătură cu Bistriţa:
Cea mai elegantă şi mai originală antologie de poezie: „Sticle pentru minte, inimă şi literatură” (vol. I, II), Editura Charmides, 2016. O antologie sui-generis de poezie românească olografă pusă în capodoperă de Mihai A. Barbu şi Ion Barbu. Cele două volume conţin 100 de foto-poeţi, 100 de foto-sticle şi 100 de poeme olografe.
Volumul poetului Ioan Es. Pop – „arta fricii”, Editura Charmides, 2016 - volum însoţit cu 15 desene de Aurel Vlad.
Cel mai elegant volum de poezie: Adrian Pârvu, „Adamaru zice:”, Editura Charmides, 2016 - volum însoţit cu desene de Vlad Ciobanu. Desenele au fost inspirate de textele din volum, au dimensiunea originală de 75 x 66 cm şi au făcut obiectul unei expoziţii de autor de sine stătătoare.
Cea mai importantă revistă dedicată poeziei: „Poesis international”, fondată în 2010 şi coordonată de poetul şi editorul Claudiu Komartin şi sprijinită de Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.
În top se mai regăsesc volumele „sticle goale fiare vechi”, (de Tudor Voicu, publicat de Editura Tracus Arte, volum care a câştigat Premiul Naţional pentru Debut în Poezie „Train T. Coşovei”) şi antologia de poezie „111 cele mai frumoase poezii de dragoste din literatura română”, editura Nemira, 2016, antologie alcătuită de Marius Chivu & Radu Vancu, care cuprinde cele 111 poeme de dragoste scrise de tot atâţia scriitori şi scriitoare şi care acoperă 230 de ani de poezie românească, cel mai vechi poem datând din anul 1785, iar cel mai nou, de anul trecut.
Cel mai original volum de versuri a fost declarat volumul Svetlanei Cârstean (România), Athena Farrokhzad (Suedia) – „Trado”, editura Nemira, 2016, iar cea mai nouă colecţie de poezie - „Vorpal”, editura Nemira. Cel mai consistent proiect editorial dedicat poeziei este Colecţia „Qpoem” a editurii Paralela 45. În cadrul acestei colecţii au apărut, într-o grafică unitară, în 2016, 24 de volume de poezie.
Cele mai interesante Festivaluri de poezie: „Artgothica”, Sibiu, în cadrul căruia se decernează Premiile Naţionale pentru Poezie „Mircea Ivănescu” şi „Antares”, care se desfăşoară pe traseul Galaţi, Brăila, Isaccea, Sulina. Cele mai consistente acţiuni de promovare a poeziei: „Asociaţia Culturală Direcţia 9”, pentru recitalurile de poezie şi muzică organizate în Bucureşti şi în ţară.
Foto: lansarea la Bistriţa a volumului „Sticle pentru minte, inimă şi literatură” de Ion Barbu