Pe data 27 martie 2013 se împlinesc 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România! Cu această ocazie, la Nisporeni, în Republica Moldova vor avea loc manifestări comemorative la care participă și o delegație din orașul înfrățit, Sângeorz – Băi din județul Bistrița – Năsăud.
O delegație formată din 7 persoane din Sângeorz – Băi va pleca în perioada 22 – 25 martie la Nisporeni, oraș înfrățit din Republica Moldova, pentru a participa la manifestările dedicate Unirii Basarabiei cu România, înfăptuită pe 27 martie 1918, în sala mare a Parlamentului de la Chişinău.
Actul Unirii Basarabiei cu România, marele vis al românilor de pe ambele maluri ale Prutului a fost citit atunci în faţa Sfatului Ţării de secretarul acestuia, Ion Buzdugan. Reprezentanţii minorităţilor naţionale, 30% din totalul de 150 de deputaţi, au cerut, în general, vot secret. Rezultatul pentru Unirea Basarabiei cu România a fost unul concludent: 86 voturi pentru, 3 împotrivă, 36 de abţineri iar 13 deputaţi au fost absenţi. În felul acesta, dintre toate provinciile româneşti aflate sub dominaţie străină, Basarabia a fost prima care s-a unit cu România, deschizând marele act al reîntregirii şi celorlalte provincii româneşti – Bucovina şi Transilvania, cu ţara mamă.
Potrivit primarului Roland Venig, din delegația care va pleca la Nisporeni fac parte doi reprezentanți ai Primăriei Sângeorz – Băi și 5 membri ai Asociației Cultural – Turistice “Ginta Latină”, Filiala Județeană Sângeorz – Băi. Costurile pentru transport vor fi susținute de cei șapte participanți, urmând ca masa și cazarea să fie asigurate de Primăria orașului Nisporeni.
Menționăm faptul că, de peste 12 ani, orașele Sângeorz – Băi și Nisporeni se află într-o relație de prietenie, realizând în tot acest timp, schimburi culturale, diverse tabere și acțiuni pentru tineret. De asemenea, Sângeorz – Băi a contribuit cu importante donații de cărți ce au ajuns la frații din Republica Moldova și s-a implicat în reabilitarea Cimitirului Eroilor din Nisporeni, localitățile Vărzărești și Miclăușeni, alături de Asociația Cultural - Turistică „Ginta Latină” din Sângeorz – Băi și Oficiul Național pentru Cultul Eroilor.