Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  81 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



O, ce veste minunată...!

24/12/2012 18:55:29 Ioana BRADEA  
Ca în fiecare seară de Ajun, bistriţenii se pornesc în grupuri mai mari sau mai mici, la colindat. Chiar dacă repertoriul se restrânge, an de an, chiar dacă cei mai mulţi dintre bistriţeni nu se descurcă decât cu “Dom, Dom să-nălţăm” sau “O, ce veste minunată” – important e ca vestea Naşterii Domnului să ajungă la fiecare casă.

Cu toate că oficial se poate colinda încă de la jumătatea lunii noiembrie, de când începe postului Crăciunului – bistriţenii respectă obiceiul nescris de a colinda mai mult în Ajunul Crăciunului, în primele zile care urmează acestei sărbători creştine şi până la Bobotează.

Aşa se face că şi în astă seară, înarmaţi uneori cu chitară, muzicuţă sau acordeon – cetele de colindători traversează oraşul în lung şi-n lat pentru a vesti Naşterea Domnului. În majoritatea cazurilor este vorba despre tineri liceeni care încep prin a-şi colinda profesorii, după care trec pe la casele fiecăruia dintre colindători până la “staţia” finală, care este, de regulă, casa cu cei mai indulgenţi părinţi – dispuşi să aşeze masa în jurul orei 4, 5 dimineaţa şi să servească o ceată întreagă de tineri veseli sau înfriguraţi, după caz.

Există şi categoria colindătorilor mici: prichindeii din clasele I-VIII care, însă, nu au voie să străbată oraşul în lung şi-n lat ci colindă doar în jurul blocului sau pe la vecini. Colindele şi-au cucerit în timp o destinaţie precisă ca formă de magie benefică: ele marchează şi povestesc prin intermediul muzicii faptul că pruncul Iisus s-a născut.

Dar lucrurile nu au stat aşa de la început: unul dintre cele mai îndrăgite obiceiuri de Crăciun, colindatul, era pe vremuri interzis. Oliver Cromwell – Lordul Protector al Angliei, Scoţiei şi Irlandei – a decis că muzica este nepotrivită pentru o zi solemnă cum este Crăciunul, aşa că, în jurul anilor 1650, colindele au fost interzise.

Cel mai vechi cântec creştin de Crăciun este “Jesus refulsit omnium”, compus de St. Hilary din Poitiers, în secolul al IV-lea se povesteşte pe istoriiregasite.wordpress.com şi, tot ca o curiozitate, prin 1818, ajutorul de preot austriac Joseph Mohr a fost anunţat cu o zi înaintea Crăciunului că orga bisericii sale s-a stricat şi nu poate fi reparată la timp pentru slujba de Crăciun.

Foarte trist din această pricină, el s-a apucat să scrie trei piese care să poată fi cântate de cor, acompaniat la chitară. Una dintre ele era “Silent Night, Holy Night”, care azi este cântată în peste 180 de limbi de milioane de persoane.

1103 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro