Augustin Zegrean a renunţat pentru o zi la roba de preşedinte al Curţii Constituţionale a României pentru a fi alături de soţia sa, Eugenia Zegrean, care şi-a lansat azi a patra carte - “Focul sacru” - o carte pentru Bistriţa în care cititorii ar putea identifica personaje din viaţa reală a oraşului – în opinia profesorului Vasile Filip.
În atmosfera caldă şi intimă a ceainăriei de la Casa Cărţii Nicolae Steinhardt, în mijlocul prietenilor, al colegilor şi elevilor pe care nu i-a mai răsfăţat cu note bune ci cu delicioase prăjituri – profesoara Eugenia Zegrean şi-a lansat în această după-amiază cea de-a patra carte din cariera sa de scriitor.
“Focul sacru este o carte pe care ar trebui s-o citească fiecare bistriţean, o carte pentru Bistriţa – plină de mirosuri şi gusturi în care se regăsesc adevărate poeme ale bucătăriei, ale gătitului, ale cafelei sau vinului pe îndelete degustat...” a spus profesorul Vasile Filip despre cartea Eugeniei Zegrean, adăugând că cititorii ar putea fi atraşi inclusiv de posibilitatea de a recunoaşte în carte personaje din viaţa reală a Bistriţei. “Eu l-am recunoscut pe domnul Zegrean în carte” a recunoscut, mai în glumă mai în serios, profesorul Vasile Filip, în afara cadrului oficial al lansării.
Despre carte a vorbit şi profesoara Daniela Fulga care a remarcat netezimea logică impecabilă a cărţii, “desăvârşita literaritate şi corectitudine a limbajului”, naraţiunea şlefuită şi îndelung cizelată, prezenţa naratorului “fascinat de spuma zilelor”: “Este un roman criptic, al lucrurilor grave trecute sub tăcere – un roman care se salvează de la un clasicism plat şi onest, deschizându-se spre statutul de roman sapienţial...” a mai spus Daniela Fulga.
Vizibil emoţionată, Eugenia Zegrean a subliniat că nu se recunoaşte în cuvintele de laudă rostite de colegii săi şi că nu este vorba decât despre "o modestă carte" în care cititorul nu ar trebui să caute neapărat similitudini între ficţiune şi realitate. În final, autoarea a acordat autografe şi a povestit pe îndelete cu cititorii săi.