Ionela Pop, o sculptoriță și cosmeticiană din Bistrița-Năsăud a reprodus patru exemplare de dinozauri pitici care au trăit acum 70 de milioane de ani în Țara Hațegului. Cele patru exemplare respectă întocmai anatomia animalelor preistorice și au putut fi admirate într-una dintre cele mai importante expoziții de profil din țară.
Vara aceasta, în Cluj-Napoca, a putut fi vizitată una dintre cele mai importante expoziții dedicate dinozaurilor din țară. Pe lângă descoperirile paleontologilor, printre care se numără și un cuib de dinozauri cu ouă fosilizate, au putut fi admirate și patru exemplare de animale preistorice.
În spatele lor se află Ionela Pop, o bistrițeancă de 34 de ani din Nimigea. Bistrițeanca este sculptoriță la bază, urmând Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba” și mai apoi „Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca”. Negăsindu-și un loc de muncă sau proiecte care să-i permită să se autosusțină financiar, bistrițeanca s-a reprofilat și s-a apucat de cosmetică.
Propunerea de a realiza patru animale preistorice a venit în anul 2013, când deja lucra ca și cosmeticiană. O prietenă care muncea alături de paleontologii ce pregăteau spectaculoasa expoziție i-a propus să realizeze trei dinozauri și o reptilă zburătoare, respectând cu sfințenie informațiile primite de la specialiștii care îi studiază de câteva decenii bune.
„Când mi s-a făcut propunerea, mi s-a părut o chestie uriașă și am spus că eu nu pot să fac asta. Nu știam nici ce materiale să folosesc, habar n-aveam. Îmi tot spuneam că eu nu pot face asta, mai ales că făcusem așa o pauză mare de la sculptură”, rememorează Ionela Pop.
Într-un final, paleontologii au convins-o pe bistrițeancă să intre în acest proiect nebunesc, ce reprezenta o premieră pentru lumea sculpturii din România. Primul pas făcut de Ionela Pop a fost să ceară sfaturi profesorilor de la Universitatea de Artă și mai apoi ajutorul unui fost coleg de facultate, Dorin Man.
În nici jumătate de an au luat naștere dinozaurii
De aproape jumătate de an a avut nevoie Ionela și ajutoarele sale să pună în practică acest proiect nebunesc. La cei trei dinozauri și la reptila zburătoare au fost adăugate și două ouă, singurele care nu au respectat dimensiunile reale, acestea fiind destinate mai mult ședințelor foto.
Practic, Ionela a fost nevoită să reproducă aceste animale folosindu-se de schițele și informațiile oferite de paleontologi. Bistrițeanca a avut la dispoziție o serie de piese de puzzle, pe care a trebuit să le pună cap la cap.
Rezultatul însă este de-a dreptul spectaculos! „Toate au fost făcute pe baza unor schițe și a unor detalii anatomice pe care mi le-au dat paleontologii. Cei mai mici dinozauri au doi metri pe 75 de centimetri, iar cel mai mare are 6,5 metri. Am respectat dimensiunile lor reale”, spune Ionela.
Animalele preistorice sunt din rășină, care a fost mai apoi sculptată. În interior au un suport din fier. Având în vedere că așa ceva nu s-a mai făcut în România, totul trebuia adaptat.
Reptila zburătoare, de exemplu, a fost acoperită cu o blană sintetică, iar aripile cu pene de curcan, adunate de bunica lui Dorin Man. Penele care erau inițial destinate pernelor, au fost tăiate și lipite individual pe aripile animalului.
Dimineața făcea femeile frumoase, seara construia dinozauri
Vreme de 5 luni, cât a durat realizarea dinozaurilor, Ionela Pop a fost nevoită să alerge între salonul unde muncea ca și cosmeticiană și atelierul unde luau naștere dinozaurii.
Dimineața era la salon, dar și la o școală de formare profesională unde preda cursuri de profil, în timp ce după-masa era la atelier. Bistrițeanca a avut zile în care a petrecut și 7-8 ore în atelier unde muncea la dinozauri.
Dinozaurii pot fi admirați în continuare la Muzeul de Paleontologie - Stratigrafie din Cluj-Napoca, aflat în subordinea UBB, situat pe str. Mihail Kogălniceanu, nr. 1.